Uutiset

Vammaisten liikunta-
harrastusten
kirjo on laajentunut

Laskettelukelkka, käsipolkupyörä ja tandemkävelysauvat. Siinä esimerkkejä liikuntavälineistä, joiden avulla vammainen voi harrastaa suomalaisten suosimia lajeja laskettelua, pyöräilyä ja sauvakävelyä. Viime vuosina kehittyneet vammaisten liikunta-apuvälineet tarjoavat vammaisille entistä monipuolisemmat mahdollisuudet harrastaa liikuntaa.

Suomen Invalidien Urheiluliiton (SIU) varapuheenjohtaja ja Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry:n puheenjohtaja Suvi Helanen kertoo, että nykyisin lähes lajista kuin lajista löytyy vammaiselle sopiva sovellus.

- Lajin harrastamiseen on kehitetty apuvälineitä tai sen sääntöihin on tehty tarvittavia muutoksia, hän selittää.

SIU:n toiminnanjohtaja Pertti Pousi kertoo, että perinteisiä vammaisliikuntalajeja ovat jumppa ja lenkkeily. Näiden rinnalla on nähty yhä useammin uusia suosikkilajeja. Näitä ovat muun muassa golf, laskettelu ja erilaiset vesiliikuntalajit, kuten melonta ja purjehdus.

Vaikeavammaisimpien puolella taas uusia suosikkilajeja ovat sähköpyörätuolisalibändy, pyörätuolikoripallo ja pyörätuolirugby. Valtaosassa lajeista harrastuksen voi ottaa myös vakavammin ja edetä lajissa kilpailutasolle saakka.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kalliita apuvälineitä

Pousin mukaan valtio, kunnat ja erilaiset liikuntajärjestöt ovat pikkuhiljaa alkaneet oivaltaa vammaisliikunnan tärkeyden. Hän kertoo, että tahot ovat ryhtyneet satsaamaan asiaan myös rahallisesti.

- Toimintaan ohjataan entistä enemmän varoja, hän kuvailee.

Panostusta kaivataankin kipeästi, sillä vammaisliikkujien tarvitsemat erilaiset apuvälineet ovat kalliita. Välineet maksavat usein monta kertaa enemmän kuin tavallisen lajin harrastajan välineet. Esimerkiksi lasketteluvälineet voi saada muutamalla sadalla eurolla, kun taas vammaislaskettelukelkka maksaa noin kymmenen kertaa tätä enemmän.

- Esimerkiksi paralympialaisvoittaja Leo-Pekka Tähden kelaustuolin hinta taitaa olla lähes uuden henkilöauton luokkaa, Suvi Helanen valottaa.

Uusista liikuntalajeista kiinnostuneen vammaisen ei tarvitse kuitenkaan ostaa kyseisen lajin vaatimaa apuvälinettä heti itselleen, vaan hän voi lainata tai vuokrata sen kokeilukäyttöön. Välineitä vuokraa esimerkiksi soveltavaa liikuntaa järjestävien järjestöjen asiantuntija-, yhteistoiminta-, ja palvelujärjestö Soveli ry Solia-projektin kautta.

Pertti Pousi kertoo, että asenteet vammaisliikuntaa kohtaan ovat muuttuneet parempaan suuntaan koko ajan. Hänen mukaansa liikuntaa harrastava vammainen nähdään yhä useammin tavallisena liikunnan harrastajana erityisliikkujan sijaan.

- Tämä ajatus on mennyt läpi monissa paikoissa, hän kuvailee.