Lähi-itä hiertää Venäjän ja USA:n suhteita
Venäjän presidentti Vladimir Putin lähtee vaikeista asemista huipputapaamiseen Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa Bratislavassa tämän viikon torstaina, arvioi venäläislehti Kommersant. Maiden välisten suhteiden uusin kompastuskivi on suhtautuminen Syyriaan. Venäjä on myös menettänyt arvovaltaansa niin kutsutussa Lähi-idän kvartetissa, johon Venäjän lisäksi kuuluvat Yhdysvallat, YK ja EU.
Jos Venäjä ei vetäydy suunnitelmistaan myydä ilmatorjuntaohjuksia Syyrialle, voi Putinin ulkopoliittinen arvovalta kokea pahan kolauksen, arvioi Kommersant internetartikkelissaan huipputapaamisen alla.
Samalla kun venäläisviranomaiset harkitsevat asejärjestelmän myynnin toteutusta, Bushin hallitus vaatii Syyriaa vetämään joukkonsa Libanonista. Washingtonin ja Damaskoksen välit kiristyivät tiistaina, kun Libanonin entinen pääministeri Rafik Hariri sai surmansa autopommi-iskussa.
Yhdysvallat, joka pitää Syyrian hallitusta osallisena Haririn murhaan, aikoo hakea Euroopan johtajien tukea Syyria-pakotteille.
- Yksi Yhdysvaltojen ja Euroopan tehtävistä on lähettää Syyrialle selkeä viesti: muutoksen tuulet puhaltavat Lähi-idässä terrorismisodan ja aikaisempaa suuremman vapauden suuntaan, sanoi Bushin turvallisuusneuvonantaja Stephen Hadley torstaina.
Slovakian pääkaupungissa järjestettävissä neuvotteluissa Bushin uskotaan ehdottavan Putinille kannettavien ilmatorjuntaohjusten myyntiä rajoittavan sopimuksen allekirjoittamista.
Lavrov puolustaa Iranin ydinohjelmaa
Suurinta huolta venäläisohjuksista kantaa Yhdysvaltojen läheinen liittolainen Israel, joka on syyttänyt Syyriaa terroristiryhmien suojelemisesta.
- Olemme huolissamme siitä, että asejärjestelmä päätyy Hizbollahin tai muiden ääriryhmien käsiin, kommentoi Israelin pääministeri Ariel Sharon Jerusalem Post -lehdelle.
Israelin ja Venäjän suhteita hiertää myös Iranin ydinohjelma, jota on kehitetty venäläisteknologian voimin. Perjantaina Putin ilmoitti, ettei Iranilla ole ydinasetta ja että Venäjä jatkaa sen vuoksi yhteistyötä ydinenergian saralla.
Israel sen sijaan varoitti keskiviikkona, että "Teheran on vain kuuden kuukauden päässä siitä, että maa pystyy rakentamaan ydinaseen".
Kansainvälinen yhteisö on käynyt monia neuvotteluja siitä, kuinka kovin keinoin Irania tulisi painostaa hyväksymään Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastuskäynnit. Bushin hallituksen viimeisin kanta on se, että "Yhdysvallat tulee käsittelemään Iran-kysymystä diplomaattisin keinoin".
Venäjä kuitenkin vastustaa ydinkiistan käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa.
"Venäjän eristäminen olisi suuri virhe"
Bush, joka taannoin sanoi katsoneensa Putinin sieluun ja todenneensa hänet luottamuksen arvoiseksi, on sittemmin arvostellut Venäjän johtoa vallan keskittämisestä Moskovaan.
Demokratian hälytyskellot ovat soineet Yhdysvalloissa muun muassa silloin, kun Kreml aloitti oikeustoimet öljy-yhtiö Jukosia vastaan, Venäjän valtiollistettua tiedotusvälineitä ja venäläispoliitikkojen sotkeuduttua Ukrainan presidentinvaaleihin.
- Olemme tehneet Venäjälle selväksi huolemme maan sisäisestä kehityksestä. Olemme kuitenkin selvillä siitä, että Venäjän eristäminen olisi suuri virhe, Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi torstaisessa puheessaan senaatille.
Bushin uskotaan ottavan Venäjän sisäpoliittiset ongelmat esille Putinin kanssa käytävissä neuvotteluissa - tosin varovaisin sanakääntein.