Uutiset

Kaarina Turun seudun nopein väestön lisääjä

MATTI ARVAJA

Kaarinan kaupunki paistattelee kärjessä Turun seudun suurten kuntien väestönkasvutilastossa. Kun useimmat muut kunnat joutuvat tyytymään reilusti alle prosentin kasvuun, Kaarinan väestönlisäys hipoo kahta prosenttia.

Kaupunkilaisina mitattuna Kaarinan kasvu on 400 asukasta vuodessa.

Lisäväki tarvitsee myös palveluja. Palvelupaineet tulivat Kaarinassa näkyviin jo tämän vuoden budjetin valmistelussa. Talousarviota jouduttiin karsimaan, kun väestönkasvu ei olekaan tuonut mukanaan toivottuja lisätuloja.

Kaarinan kaupunginjohtaja Martti Ilmonen (sit) pitää kasvukivuista huolimatta väestönlisäyksen tahtia oikeana. Hänen mukaansa sopiva kasvuvauhti on juuri yhden ja kahden prosentin välillä.

- Täytyy pitää mielessä, että kasvusta noin puolet tulee syntyvyyden kautta ja toinen puoli muuttovoittona, Ilmonen toteaa.

Hän arvelee, että Kaarinan investointipulmat ovat valtion toimenpiteiden ja omien käyttömenojen kasvattamisen summa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Väestönkasvu tuo kyllä tuloja valtionosuuksien ja verotulojen kasvun kautta, mutta se näyttää tapahtuvan sykleittäin, Ilmonen pohtii.

Kotimäen koulu avuksi tilapulaan

Kouluahtautta Kaarinassa helpottaa ensi syksystä lähtien Kotimäen uusi koulu Littoisissa. Seuraavaksi kaupunki joutuu ratkomaan Kuusiston koulun tilapulaa. Kasvava Kuusisto kaipaa koulutilojen lisäksi myös lasten päiväkotia.

Kaupunginarkkitehti Pasi Aromäki arvelee, että Kaarinan kasvuvauhti pysyy nykyisellään ainakin vielä tämän vuoden ajan. Sen voi päätellä jo myönnettyjen rakennuslupien määrästä.

Aromäki ennustaa, että väestönkasvu hiipuu vuosikymmenen lopulla. Tilanteeseen vaikuttaa esimerkiksi se, miten nopeasti tontteja saadaan tarjolle ja pitkittävätkö valitukset kaavoitusta.

Uusia tontteja Littoisissa

Tämän vuoden tonttikysyntään Kaarina pystyy vastaamaan Turun ja Kaarinan rajalle Littoisiin kaavoitetulla Paaskunnan alueella. Lähiajan rakennuskohteeksi on suunniteltu myös Voivalaa, mutta mahdolliset valitukset saattavat viivyttää tämän alueen käyttöönottoa.

Voivalan osayleiskaava on määrä saada valmiiksi kesään mennessä.

Jos kaavasta ei valiteta, Voivalanrannan asemakaavoitus voisi alkaa loppuvuodesta.

Tulevaisuuden suurimmat kasvualueet Kaarinassa ovat Voivalan lisäksi Lemunniemi ja Piispanristi.

Lemunniemelle odotetaan ensi vuosikymmenen aikana sijoittuvan 5 000 asukasta.

Piispanristin osayleiskaava hyväksyttiin valtuustossa syksyllä. Entisen panimon alueelle on tulossa arviolta 1 600 asukasta.

Länsikeskustasta kaupunkimainen

Moni Kaarinan ohi ajava on ihmetellyt, miksi Kaarinan läntisessä keskustassa Pyhän Katariinan tien ja Hovirinnantien risteyksen koillispuolella on rakennusmaata tyhjillään. Rakennusyhtiö Hartelan omistamalla alueella on valmis asemakaava asuin- ja liikerakentamiseen.

Aromäen mukaan alueen omistaja on ilmoittanut haluavansa kaavaan muutosta, jossa kaavan lähiömäistä luonnetta muutettaisiin kaupunkimaiseen suuntaan. Kaavamuutos ei kuitenkaan ole vielä vireillä.