Uutiset

Laittoman abortin saamiseksi
riittää monesti tukku seteleitä

TS/Nina Jaatinen<br />Monet kiinalaiset haluavat yhä poikalapsen, sillä poikaa pidetään sukulinjan jatkajana ja vanhempien taloudellisena turvana.
TS/Nina Jaatinen
Monet kiinalaiset haluavat yhä poikalapsen, sillä poikaa pidetään sukulinjan jatkajana ja vanhempien taloudellisena turvana.

NINA JAATINEN

Kiinassa syntyvien lasten sukupuolijakauma on pahasti vinksallaan; jokaista sataa tyttövauvaa kohti syntyy 119 poikavauvaa. Eräs syy vinoumaan on tyttösikiöiden tarkoitukselliset abortit.

Jo 25 vuotta voimassa ollut yhden lapsen politiikka - maailman tiukin ja Kiinassa katkerasti vihattu laki - sekä perinteinen poikalasten suurempi arvostus saa monet perheet tekemään valikoivan abortin.

Tyttösikiöiden abortit kiellettiin lailla jo jokunen vuosi sitten, mutta ilmeisen laihoin tuloksin. Nyt hallitus ilmoitti, että sukupuolen valikoivat abortit tullaan kieltämään lain sijasta rikoksena.

Päättäjät asettivat samalla tavoitteeksi tasoittaa sukupuolten välinen epäsuhta syntyvyydessä vuoteen 2010 mennessä.

Abortti lahjomalla

- Luulen, että valikoivia abortteja tapahtuu yhä. Erityisesti yksityisillä klinikoilla ja pienissä sairaaloissa, kommentoi professori Lu puhelimitse Pekingin yliopiston alaisesta väestöntutkimusinstituutista.

Professorin mukaan sen näkee luvuista: "119:100 - se on aborttien tulosta".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Laittoman abortin saamiseksi riittää monesti tukku rahaa.

- Ultraäänitestin tekeminen ei ole kallista ja koska Kiinassa jyllää markkinatalous, löytyy tapauksia, joissa ihmiset lahjovat sairaalan henkilökuntaa, toteaa Lu.

Lun mielestä sukupuolen valikoiva abortti tullaan kriminalisoimaan siksi, että liian monet ihmiset eivät tiedosta teon vakavuutta.

Monet haluavat yhä poikalapsen, sillä poikaa pidetään sukulinjan jatkajana ja vanhempien taloudellisena turvana.

- Myös naisten asema ja mahdollisuudet kiinalaisessa yhteiskunnassa nähdään edelleen liian heikkoina, professori pohdiskelee.

Maaseudulla perinteet tiukassa

Maaseuduilla poikalapsien suosimisen perinne elää erityisen tiukasti.

Väestötieteilijät ovatkin todenneet, että eroa sukupuolten lukumäärässä ei tasoiteta pelkästään kieltämällä valikoivat abortit.

Köyhillä maaseuduilla tytöistä ei yksinkertaisesti pidetä yhtä hyvää huolta kuin pojista, josta seuraa tyttölasten korkeampi kuolleisuus.

Vaikka maaseuduilla voikin nähdä propagandajulisteita, joissa kyläläisiä valistetaan, että: "pienet perheet ovat tie onneen" ja että "tytöt ovat yhtä hyviä kuin pojatkin", se ei juurikaan ole vaikuttanut poikalasten suosion vähenemiseen.

Maaseudulla yhden lapsen politiikasta onkin jouduttu joustamaan. Luvan toiseen lapseen saa, jos ensimmäinen on tyttö.

Tämän lisäksi ulkomaiset asiantuntijat sanovat, että Kiinan todellinen väkiluku on todennäköisesti satoja miljoonia yli 1,3 miljardin - luku, joka virallisesti ylitettiin viime viikolla - sillä maaseuduilla elää paljon myös rekisteröimättömiä lapsia.

Shanghaissa modernia ajattelua

Suurkaupungeissa, erityisesti itärannikon metropoleissa, talouskasvu on pitänyt huolen ajattelutavan muuttumisesta.

- Suurin osa potilaistamme ovat shanghailaisia eivätkä he juuri piittaa tulevan vauvan sukupuolesta, toteaa tohtori Xu Shanghain Äidin ja lapsen terveydensuojelusairaala numero 1:n ultraääniosaston vastaava.

Xu kertoo kuitenkin samalla, että sairaalan seinille on liimattu julisteita, jotka valistavat siitä, että sukupuolen valintaan tähtäävät abortit ovat kiellettyjä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Shanghaissa on Kiinan alhaisin syntyvyys. Se on huolestuttanut kaupungin päättäjiä jopa siinä määrin, että eronneet shanghailaispariskunnat ovat saaneet luvan hankkia lapsen myös uudessa avioliitossa.

17 miljoonan asukkaan bisneskaupungissa on myös eniten "dinkkejä" (double income, no kids), pariskuntia, joilla on tuplatulot mutta ei lapsia. 13 pariskuntaa sadasta panostaa mieluummin uraansa, keskinäiseen parisuhteeseensa tai koiraan lapsen kasvattamisen sijasta.