Talous

Kone petti odotukset

Helsinki (Startel)

Pörssin nousutunnelmat vaihtuivat laskuksi, kun eilen tulosjulkistuksesta puhtia saanut Nokia kääntyi laskuun kaupankäynnin loppuvaiheissa. Tunnelmia synkensivät USA:n viimeisen neljänneksen ennakoitua heikommiksi jääneet bkt-luvut. Myös suuret metsäyhtiöt olivat laskussa.

Tulosjulkistaja Kone kärsi ennakoitua heikommista näkymistä. Tuloksen myös julkistanut ohjelmistoyhtiö QPR Software loisti nousutähtenä.

Hex-yleisindeksi laski 0,5 prosenttia miinukselle ja laajempi portfolioindeksi painui 0,6 prosenttia. Toimialojen kehitys oli laskuvoittoista. Vaihtoa kertyi 755 miljoonaa euroa.

- Koneen neljännen neljänneksen tulos oli sinänsä ihan hyvä. Ohjaus sen sijaan oli varovaisempi kuin mitä oli odotettu. Hissipuolella ennakoidaan nyt, että tämän vuoden tulos olisi viime vuoden tasolla, kun odotukset olivat pieneen tulosparannukseen. Cargotecin puolella puhutaan nyt, että marginaali tulisi vähän alas viime vuodesta raaka-ainekustannusten takia. Siinäkin oli vähän toiveikkaampaa näkemystä, Opstockin analyytikko Pekka Spolander totesi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Spolanderin mukaan Koneen loka-joulukuu sujui ihan hyvin.

- Hisseissä Kone viittaa huonompi katteisiin tilauksiin eli hintakilpailu näyttää jatkuvan. Tilaukset olivat suuremmat kuin vuotta aiemmin eli volyymiä näyttää olevan kiitettävästi, mutta hinnat eivät ole sitä mitä pitäisi, Spolander sanoi.

Vaihtoneloseksi pompanneen Koneen kurssi laski 2,8 prosenttia 60,29 euroon. Pahimmillaan kurssi oli vajaan viiden prosentin pudotuksessa.

Koneen viime vuoden tulos kasvoi 541,5 miljoonaan euroon myyntivoittojen myötä. Liikevaihto laski vajaat 18 prosenttia 4,45 miljardiin euroon.

Nokia painui 0,3 prosentilla 11,58 euroon. Torstaina kurssi vahvistui liki kuusi prosenttia, kun yhtiö kertoi ylittäneensä sekä omat että markkinoiden ennusteet niin loka-joulukuun tuloksen, myynnin kuin markkinaosuudenkin osalta.

Ohjelmistoyhtiö Sysopenin loka-joulukuun tulos yli nelinkertaistui vuotta aiemmasta, ja liikevaihto kasvoi lähes 20 prosenttia. Sysopen ennustaa liikevaihtonsa ja toiminnallisen kannattavuuden olevan ensimmäisellä vuosipuoliskolla selvästi parempi kuin vuotta aiemmin. Sysopenin kurssi nousi 1,6 prosenttia 3,85 euroon.

Ensi viikolla tuloksensa julkistavat UPM ja Stora Enso laskivat. Edellinen laski 1,1 prosenttia ja jälkimmäinen 2,3 prosenttia.