Uutiset

Naantalin vuodeosaston palossa loukkaantunut
oli karkailun takia sidottu vuoteeseensa

TS/Riitta Salmi<br />Naantalin terveyskeskuksessa keskiviikkona sattunut tulipalo rajoittui yhteen potilashuoneeseen.
TS/Riitta Salmi
Naantalin terveyskeskuksessa keskiviikkona sattunut tulipalo rajoittui yhteen potilashuoneeseen.

RITVA SETÄLÄ

Naantalin terveyskeskuspalossa keskiviikkona pahimmat vammat saanut mies oli palon alkaessa sidottu vuoteeseensa. Vuodeosastolta vahvistetaan, että näin oli tehty, jottei mies käyttäisi pahoin loukkaantunutta jalkaansa eikä lähtisi karkuteille.

Kaksi yötä ennen tulipaloa hän oli poistunut vuodeosastolta ja kulkenut paljain jaloin pakkasessa puolisen tuntia, ennen kuin ambulanssi toi hänet takaisin.

Potilaan omaiset ymmärtävät, että sitominen oli välttämätöntä, mutta heistä on väärin, jos sekava ja kiinni sidottu potilas joutuisi nyt vastuuseen tapahtuneesta.

Palo alkoi tupakoinnista

Raision poliisi on vahvistanut, että palo sai alkunsa kyseisen miehen tupakointiin liittyvästä tulenkäsittelystä. Myös miehen huonetoveri oli tupakkamiehiä. Poliisi tutkii tapahtumaa varomattomana tulenkäsittelynä ja yleisvaaran tuottamisena. Korvausvastuitakin on väläytelty.

Miehen pelastanut yöhoitaja Nanne Friis on sitä mieltä, ettei kumpaakaan miestä tule asettaa vastuuseen.

Omaiset kertovat, että monisairas noin kuusikymmentävuotias mies oli kaatumisen takia joutunut keskussairaalaan pari viikkoa sitten.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tyksissäkin hän oli ollut lääkkeiden takia sekava ja välillä sidottuna. Naantalin vuodeosastolla hän oli ollut viikon.

Potilasturvallisuus vaatii joskus sitomista

Vt. osastonhoitaja Tarja Hakunti selvittää, että osa levottomista potilaista on pakko välillä sitoa lepovöillä tai eräänlaisilla liiveillä.

Tuleen syttyneessä vuoteessa ollut mies oli vatsan kohdalta kiinnitetty vuoteeseen siten, että hän kuitenkin pystyi kääntyilemään ja ottamaan tavaroita pöydältä ja laatikoista.

Kun yöhoitaja palohälytyksen saatuaan tuli huoneeseen, potilas oli pystynyt siirtymään vuoteen jalkopäähän ja osittain pois vuoteesta. Hän ei ollut pahimmassa palopesäkkeessä.

Friis pitäisi välttämättömänä saada sprinkler-laitteet huoneisiin. Hän myös haluaisi, että hoitajat hälytyskännykästään näkisivät heti, mikä on hälytyksen aihe ja mihin palohälytys kohdistuu. Nyt sijainti pitää mennä katsomaan alakerrasta suljetun oven takaa.

Hakuntin mukaan karkaamiset vuodeosastolta ovat mahdollisia, koska kyseessä ei ole mikään suljettu laitos.

- Olemme toivoneet tänne dementiasilmukoita, jotka kiinnitetään levottoman potilaan yöpukuun. Ne hälyttävät, jos joku poistuu ovesta, Hakunti sanoo.

Huoneet vielä poissa käytöstä

Palossa loukkaantunut mies on yhä Tyksissä. Hän sai ympäri kehoa palovammoja, joista pahimmat ovat jalassa ja kädessä.

Tulipalosta vietiin Tyksiin kaikkiaan kaksi hoitajaa ja viisi potilasta, joista kuusi pääsi palaamaan Naantaliin jo samana päivänä.

Aamuneljän jälkeen keskiviikkona alkanut palo rajoittui yhteen huoneeseen, mutta muita huoneita tärveli voimakas savu.

Vuodeosaston uudessa siivessä on yhdeksän potilaspaikkaa, jotka ovat remontissa ensi viikon puoliväliin saakka.

Hakuntin mukaan potilaat on sijoitettu muihin huoneisiin; kenenkään ei ole tarvinnut maata käytävällä. Muista sairaaloista ei tilapulan takia ole voitu ottaa potilaita jatkohoitoon Naantalin vuodeosastolle.