Uutiset

Meren jää ei
kanna pilkkijöitä

TS/Marttiina Sairanen<br />Jää kantaa ehkä joutsenen, mutta pilkkijöiden kannattaa pysyä kuivalla maalla. Lumen alla olevan jään paksuus on vain muutama sentti.
TS/Marttiina Sairanen
Jää kantaa ehkä joutsenen, mutta pilkkijöiden kannattaa pysyä kuivalla maalla. Lumen alla olevan jään paksuus on vain muutama sentti.

LAURI LEVOLA

Pakkanen houkuttelee pilkkijöitä viikonloppuna jäälle, mutta turkulaisen jäähavaitsija Göte Karlssonin mukaan kannattaa pysyä kuivalla maalla. Turun sisäsaaristossa ja lahdenpoukamissa jää saattaa näyttää kestävältä, koska päällä on paksu lumikerros. Yleensä jo viiden sentin vahvuinen teräsjää kantaa ihmisen, mutta tällä hetkellä jääkerroksen vahvuus on vain muutama senttimetri.

- Ihmisen painoa se ei vielä kestä, itse en päästäisi edes omaa kissaani jäälle, varoittaa Karlsson.

Meriveden jäätymistä ovat hidastaneet etelä- ja lounaismyrskyt, jotka pumppaavat lämmintä vettä Itämereltä saaristoon. Vaikka makea vesi jäätyy suolaista nopeammin, Karlsson ei kannata myöskään Aurajoen jäälle astumista. Ravintolalaivojen ympärillä on vielä sulaa, ne sitovat lämpöä ja heikentävät ympäröivää jäätä. Myös joen virtaukset ja jään halkeamat vaikuttavat kantavuuteen.

Jos pakkaset jatkuvat, ensi viikon loppupuolella Turun alueen jäät saattavat olla jo osittain kantavia. Sunnuntaiksi on kuitenkin luvattu suojasäätä.

- Pilkkijöille tiedoksi, että kannattaa hakea mieluummin torilta kalaa kuin mennä mereen uimaan, toteaa Karlsson.