Uutiset

Länsi patisteli Irania ydinlaitoskiistassa

Pariisi,
(STT-AFP)

Iranin ydinlaitoksia koskeva kiista voidaan ratkaista diplomatialla. Näin arvioi Yhdysvaltain uusi ulkoministeri Condoleezza Rice lehtihaastattelussa. Hänen mukaansa Iranin pitää pystyä kuitenkin näyttämään toteen, ettei sillä ole salaisia aseohjelmia.

Rice korostaa Le Figaro -lehden haastattelussa, että Iranin on pidettävä kiinni lupauksistaan tai kiista viedään YK:n turvallisuusneuvostoon. Hän sanoi pitävänsä kaikkein olennaisimpana kysymyksenä sitä, millä tavalla Iran osoittaa käyttävänsä ydinlaitoksiaan vain rauhanomaisiin tarkoituksiin, kuten se on vakuuttanut.

Iranin korkein hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei varoitti Eurooppaa tänään todeten, että ydinenergiaa koskevia neuvotteluja Iranin kanssa on käytävä tosissaan tai Iran voi pyörtää lupauksensa yhteistyöstä.

Khamenei kommentoi asiaa sen jälkeen, kun EU:n kerrottiin aikovan koventaa asennettaan Irania kohtaan ja vaativan sitä luopumaan kokonaan uraanin rikastamisesta osoituksena siitä, että maa ei tavoittele ydinaseita. Iran on ainoastaan luvannut pidättyä uraanin rikastamisesta toistaiseksi.