Uutiset

Venäjän kauppaministeri vaati
suitsia suomalaislehdistölle

Venäjän kauppaministeri German Gref on lehtitiedon mukaan vaatinut Suomen hallitukselta puuttumista suomalaislehdistön kirjoitteluun Venäjän kaupallisen edustuston paritusjutussa. Asiasta kertoo Suomen Kuvalehti "Suomen ulkoasiainhallinnon piiristä saatuihin luotettaviin tietoihin" viitaten.

Lehden mukaan kauppaministeri Gref on vaatinut puhelinkeskustelussa suomalaiskollegaltaan ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäeltä (kesk) tiettävästi varsin selkein sanankääntein, että Suomen hallituksen on saatava suomalaislehdistö rauhoittumaan asiassa nopeasti.

UM:n piiristä on kerrottu Grefillä olleen hieman erilainen näkemys kuin Lehtomäellä Suomen valtion toimielinten mahdollisuuksista vaikuttaa mediaan.

SK:n mukaan ulkoministeriössä on kummeksuttu myös tapaa, jolla Gref oli viestinsä välittänyt. Ministerin esikunnasta oli lehdelle kerrotun mukaan jätetty Lehtomäelle kiireinen soittopyyntö koskien tavanomaista hallinnollista kysymystä. Kun puhelu Moskovaan oli otettu, Venäjän kauppaministeri olikin yllättäen ladannut täyslaidallisen lähes pelkästään paritusskandaalin jälkihoidosta.

Ministeri Lehtomäen esikunnasta vahvistettiin torstaina vain, että Lehtomäki ja Gref ovat käyneet joulukuussa naapurimaiden ministerien normaalin keskinäisen yhteydenpidon piiriin kuuluvan puhelinkeskustelun.

Keskustelun sisältöä ei vahvistettu sen luottamuksellisuuteen vedoten.

Keskustelu on aikataulusta päätellen käyty Venäjän kaupallisen edustuston ympärillä pyörivän parituskohun jo noustua, mutta kuitenkin selvästi ennen kuin poliisi 19. tammikuuta vahvisti Venäjän kaupallisen edustuston saaneen rahaa paritustoiminnasta. Edustuston toimintaan liittyvät paritusepäilyt tulivat julkisuuteen 1. joulukuuta.