Siemens jatkaa kamppailua
tappiollisten kännyköidensä kanssa
RISTO K. TÄHTINEN
Siemens ei edelleenkään tiedä, mitä tehdä kännyköilleen. Yhtiökokouksessa eilen torstaina joutui eroava pääjohtaja Heinrich von Pierer myöntämään kännyköiden tuottaneen yhtiön tilivuoden ensimmäisenä neljänneksenä (loka-joulukuu) 143 miljoonan euron tappion.
Koko viime tilivuonna kännykät tuottivat 152 miljoonan euron tappion. Viime tilivuoden ensimmäisen neljänneksen voitto oli 64 miljoonaa euroa.
Parhaana joulumyyntiaikana Siemensin kännyköiden liikevaihto supistui vuotta aiempaan verrattuna 21 prosentilla 1,17 miljardiin euroon ja 15,2 miljoonasta 13,5 miljoonaan kappaleeseen. Kännykän keskihinta putosi 98 eurosta 86 euroon.
Ensimmäisellä neljänneksellä koko konsernin liikevaihto supistui vajaalla prosentilla 18,17 miljardiin euroon.
Vaikka kännykät polttivat riihikuivaa rahaa, yli 430 000 henkeä työllistävän Siemensin voitto tilikauden ensimmäisellä neljänneksellä kasvoi vuotta aiempaan verrattuna 38 prosentilla.
Siemens ei kuitenkaan eilen ilmoittanut, mitä se aikoo tehdä tappiollisille kännyköille. Joulukuussa von Pierer (64) lupasi kertoa yhtiökokouksessa kännyköiden kohtalon.
Kännyköistä pian ratkaisu
Nyt hän hän sanoi televisiohaastattelussa päätöksen tulevan muutamassa viikossa. Eli päätös jää uudelle pääjohtajalle Klaus Kleinfeldille (47).
Von Piererin sormet pysyvät pelissä, sillä hän siirtyy 12 pääjohtajavuoden jälkeen hallintoneuvoston puheenjohtajaksi.
Marraskuun vuositiedotustilaisuudessa Heinrich von Pierer sanoi Siemensin kännykkäbisneksellä olevan neljä mahdollisuutta; saneeraus kannattavaksi, tuotannon lopettaminen, tuotannon myynti tai yhteistyökumppanin löytäminen.
Nyt Siemensin johto ilmeisesti pitää ensisijaisena saneerausta. Tätä ovat vaatineet myös tuhannet työntekijät. Myös von Piererin mukaan yhtiö vastuu työntekijöistä vaatii tätä.
Tuotannon lopettamista vastaan puhuu von Piererin mukaan se, että Siemens on investoinut huomattavia summia alaan ja Siemensin kännykkänimi on hyvin arvokas. Siemens on Euroopassa Nokia jälkeen toiseksi myydyin kännykkä, vaikka se maailmanlaajuisesti on vasta neljäs.
Kännykkätuotanto on muuttunut massatuotannoksi, jossa Nokia näyttää menestyvän, mutta jossa Siemens ei pääse kannattavuuteen. Siksi Siemensin on vaikea myydä kenellekään tappiollista tuotantoa. Tämä vaikeuttaa myös yhteistyökumppanin löytämistä.