Uutiset

Ruotsalaisetkin oppineet varomaan

TS/Vitaly Belousov<br />Turvamiehet ovat Suomea ja Ruotsia yleisempiä esimerkiksi Venäjällä. Öljypohatta, jalkapallojoukkue Chelsean omistaja Roman Abramovich ei kuljeskele yksikseen.
TS/Vitaly Belousov
Turvamiehet ovat Suomea ja Ruotsia yleisempiä esimerkiksi Venäjällä. Öljypohatta, jalkapallojoukkue Chelsean omistaja Roman Abramovich ei kuljeskele yksikseen.

JUHANI ROIHA

On yhä epätavallista, että ruotsalainen yritysjohtaja joutuu sieppaajien käsiin. Tapaukset ovat kuitenkin lisääntyneet, ja myös tietoisuus turvallisuusriskeistä ruotsalaisyrityksissä on selvästi kasvanut.

Siba-johtaja Fabian Bengtssonin puolentoista viikon takainen sieppaus on ajankohtaistanut jälleen yritysten henkilökunnan turvallisuuden hoitumisen.

Moni ruotsalaisjohtaja haluaa noudattaa avointa ruotsalaista elämäntapaa ja liikkua vapaasti.

Ruotsin kaupan katto-organisaation Svensk Handelin turvallisuuspäällikkö Dick Malmlund myöntää, että on tehtävä vielä paljon työtä ennen kuin yrityksissä voidaan vastata uusiin turvallisuusuhkiin, kuten sieppauksiin.

- Varsinkin asuminen ja perheen elintavat on käytävä lävitse systemaattisesti, Malmlund sanoo.

Ruotsin valtionpoliisin arvion mukaan ruotsalaisyritykset ovat kymmenen vuoden aikana kohentaneet johtonsa turvallisuutta huomattavasti.

- Meillä on ollut sieppauksia Ruotsissa, mutta ruotsalaisia on siepattu myös ulkomailla, mikä on johtanut riskitietoisuuden kasvamiseen, Torbjörn Sivertson Ruotsin valtionpoliisista sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Useimmiten kyseessä on rahankiristys. Riskit joutua siepatuksi on suurempi Ruotsin rajojen ulkopuolella, Sivertson kuvailee.

Yrityksissä ollaan varsin vaitonaisia turvallisuusasioista.

- Tämä on hyvin arka alue, Wallenberg-ryhmittymän mahtiyhtiön Investorin tiedotuspäällikkö Fredrik Lindgren sanoo.

Wallenbergien sukukin on joutunut uhatuksi runsaat kymmenen vuotta sitten, kun Peter Wallenbergin kaappausaikeet paljastuivat.

Kolme neljäsosaa ratkeaa onnellisesti

Kansainvälisen vakuutusmeklariyhtiön AON:n mukaan vuosina 1999-2003 enemmistö sieppauksista, 75 prosenttia, sattui latinalaisessa Amerikassa. Aasian osuus oli 14 prosenttia. 71 prosenttia siepatuista vapautettiin. Kuusi prosenttia menehtyi vankeudessa.

Sieppausta vastaan on mahdollista ottaa vakuutus. Yritys saa kaikkia alaisiaan maailmanlaajuisesti koskevan vakuutuksen pulittamalla 5 500-110 000 euroa vuodessa. Vakuutuksia ottavat myös urheilijat, taiteilijat ja poliitikot.

Turvallisuuspalveluita yrityksille myyvä Johan Månsson sanoo useimpien sieppausten ratkeavan kaikessa hiljaisuudessa ilman poliisin apua. Dick Malmlundin mukaan Ruotsissa on maksettu jopa 110 000 euron lunnaat. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo ei puutu yritysjohtajien turvallisuuteen.