Uutiset

Mökkiläiset pulittavat merikyydistä satoja euroja vuodessa

TS/Jonny Holmén<br />Turkulaiset Jorma Ontronen ja Anne Eriksson viettävät noin 30 viikonloppua mökkisaaressa Iniössä. He matkaisivat saareen mieluiten vakituisten asukkaiden tapaan maksutta.
TS/Jonny Holmén
Turkulaiset Jorma Ontronen ja Anne Eriksson viettävät noin 30 viikonloppua mökkisaaressa Iniössä. He matkaisivat saareen mieluiten vakituisten asukkaiden tapaan maksutta.

PÄIVI OJANPERÄ

Saaristomökille meno maksaa ajan lisäksi rahaa, jos vapaa-ajan asunto sattuu sijaitsemaan Iniössä tai Dragsfjärdissä.

Turkulaiset Jorma Ontronen ja ja Anne Eriksson viettävät vuosittain liki 30 viikonloppua Iniön mökillään yhden yhteysaluksen ja kahden lautan takana. Ennen hinnankorotusta pariskunnalta kului yhteysalusmaksuihin kuutisensataa euroa vuosittain. Nyt vastaava summa on 750 euroa.

- Meillä on sellainen vanha torppa, jonne kuljetamme myös usein rakennustavaroita. Jos ottaa peräkärryn, se maksaa vielä muutaman euron lisää, Eriksson kertoo.

Kulkuyhteyden maksullisuus ei olennaisesti painanut vaa'assa, kun pariskunta hankki kesäpaikkansa vuonna 1995.

Ontrosen ja Erikssonin mukaan Iniö on kuitenkin eriarvoisessa asemassa verrattuna saaristokuntiin, jotka sijaitsevat Tieliikelaitoksen maksuttoman lauttayhteyden takana.

Ontrosen mukaan maksut pitäisi mieluiten poistaa kokonaan. Pariskunta tähdentää, ettei kyse ole pelkästään mökkiläisten oman edun ajamisesta, vaan koko saariston tasavertaisista mahdollisuuksista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Iniön matkailuyrittäjät eivät pysty kilpailemaan tasaveroisesti esimerkiksi Nauvon yrittäjien kanssa, Eriksson sanoo.

Iniön kesäasukkaiden etuja edistävä Länsisaaristo ry on pitkään ajanut maksuttomuutta Kustavin ja Iniön väliselle yhteysalukselle, joka liittää toisiinsa kaksi yleistä tietä.

Yhdistyksen mukaan Iniöön pitäisi päästä saman periaatteen mukaisesti kuin keltaisilla lautoilla Paraisilta Nauvoon, Korppooseen ja aina Houtskariin ja Norrskataan asti.

Pariskunnalta kuluu yhdensuuntaiseen matkaa Turusta Keistiön saareen noin pari tuntia.

- Ajallisesti olisi mahdollista käydä välillä vaikka päivittäin, mutta maksu olisi liian iso, Eriksson pohtii.

Pariskuntaa kaihertaa ainoastaan hinta. Muuta moitteen sijaa yhteysalus Auroran palvelusta tai aikatauluista he eivät löydä.

Kuuden kuukauden kausikortin hankkimista Ontronen ja Eriksson eivät ole harkinneetkaan, sillä se kannattaisi heidän mukaansa vain, jos saaressa kävisi suunnilleen joka viikonloppu. Kausikortti maksaa 95 euroa henkilöltä ja 252 euroa henkilöautolta.