Uutiset

Dragsfjärdin lähtö tuli yllätyksenä

Sagalundin museon kuntayhtymään kuuluvat enää Kemiö ja Västanfjärd. Dragsfjärd jättäytyi kuntayhtymästä, mutta on lupautunut maksamaan vuotuista 8 000 euron avustusta.

Kemiöstä tulee päämaksaja. Tähän asti Dragsfjärdin kontolla oli runsas kolmannes vuosikustannuksista eli noin 20 000 euroa. Kemiö maksoi noin 50 prosenttia ja Västanfjärd 10 prosenttia.

Kahden kunnan yhtymässä Kemiön osuus on noin 87,5 prosenttia ja Västanfjärdin 12,5 prosenttia.

Dragsfjärdin kunnansihteeri Tomy Wass sanoo, että kunta ehti harkita pitkään vetäytymistään. Wassin mukaan Sagalund on ennen muuta Kemiön museo. Dragsfjärdin osuus paisui Wassin mukaan liian suureksi, kun Hiittisisten osuus sälytettiin Dragsfjärdille kuntaliitoksen yhteydessä.

- Kävimme vuosia neuvotteluja siitä, että Dragsfjärdin osuutta olisi syytä vähentää.

Dragsfjärd ajoi tuloksetta museon hallintomuodon muuttamista säätiöksi. Se olisi Wassin mukaan lisännyt vähemmistöosakkaiden päätäntävaltaa.

Viimeinen pisara dragsfjärdiläisten maljassa oli se, kun Sagalund jätti viime vuonna maksamatta 5 000 euron vuosittaisen tuen Taalintehtaan Ruukkimuseolle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kyse oli vanhasta herrasmiessopimuksesta. Kun Sagalund kieltäytyi hyvityksestä, se oli oikeastaan lopullinen niitti.

Kemiön kunnanjohtajan Tom Simolan mukaan Drags-fjärdin vetäytyminen tuli yllätyksenä. Simola pitää tärkeimpänä sitä, että museon toiminta säilyy nyt muuttumattomana. Säätiösuunnitelmiakaan ei ole lopullisesti haudattu.

- Toivon, että vielä pääsisimme yhteisymmärrykseen.

Kemiö maksaa tästedes Sagalundille runsaat 10 000 euroa aiempaa enemmän. Kuntien kontolla on noin kolmannes Sagalundin kokonaiskustannuksista. Loppu tulee valtion tukena, myyntituloina ja avustuksina mm. Konstsamfundetilta ja Svenska kulturfondenilta.

- Noin 200 000 euron kokonaisbudjetista kuntien osuus on ollut runsaat 60 000 euroa.