Uutiset

"Ei siinä ehtinyt itseään ajatella"

TS/Riitta Salmi<br />Palo syttyi aamuneljän jälkeen. Sammuttajien työ päättyi ennen kuutta.
TS/Riitta Salmi
Palo syttyi aamuneljän jälkeen. Sammuttajien työ päättyi ennen kuutta.

LEA PEUHKURI

Keskiviikkoiltana epätavallisen yövuoron Naantalin terveyskeskussa kokenut sairaanhoitaja Nanne Friis pääsi vihdoin lepäämään kotiin.

  Tässä vaiheessa työyön jälkeen olisi normaalisti nukuttu jo yhdet unet. Nyt on pitänyt sinnitellä hereillä muun muassa poliisikuulusteluissa. Myös omia palohaavoja on pitänyt käydä näyttämässä lääkärille.

- Puhelimet ovat soineet koko päivän. Tutut ovat kyselleet, miten minulle on käynyt. Ehkä tässä pian pääsee nukkumaan, Friis toivoo.

Hän kertaa päivän tapahtumia ties monettako kertaa.

- Ensin piti selvittää, mistä hälytyksessä oli kyse, kun hälytysääni alkoi kuulua. Terveyskeskuksessa kun on monia asioita, joista hälytys voi lähteä. Juostiin ensin ympäriinsä kahdessa kerroksessa selvittämässä, onko kyse hissistä, ensiavun ovesta vai happipisteestä.

Vihdoin löytyi huone, jossa paloi.

- Ei siinä ehtinyt itseä ajattelemaan, toimi vain vaistonvaraisesti niin kuin tässä ammatissa on tottunut tekemään. Hain ensin kaapista vaahtosammuttimen, mutta koska potilas oli vielä sängyssä, päättelin, että ensin pitää sammuttaa kylmällä vedellä. Niinpä hain letkun ja aloin suihkuttaa. Saimme potilaan pelastettua, Friis kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun palokunta saapui paikalle, vastassa oli kaksi noesta mustaa hoitajaa ja sammutettu sänky.

- Ehkä meidän ulkomuoto teki sen, että piti mennä näytille sairaalaan. Muuten kyllä olen tuntenut oloni ihan hyväksi myös henkisesti.

Hoitajille on tarjottu henkistä apua, mutta molemmat kieltäytyivät tarjouksesta toistaiseksi.

- Monenlaisia tunteita on kyllä ollut tapahtuman jälkeen. Olen vain miettinyt, mitä olisin voinut tehdä eri tavalla, ettei tämmöistä olisi tapahtunut.

36-vuotisen hoitouran tehnyt Friis on yksi kokeneimmista terveyskeskuksessa. Hän sanoo itse, että onneksi vuorossa sattui olemaan hoitajia, jotka ovat saaneet oppia palotilanteiden varalle.

Tupakointia ei ole kielletty turhaan sairaaloissa.

- Siitä olisi voinut syntyä tosi paha vaaratilanne, koska huoneessa oli myös kaksi happipistettä. Kaksi hoitajaa ei myöskään millään voi olla neljänkymmenen potilaan luona kolmessa siivessä yhtä aikaa.

Friis pitää sprinklereiden saamista paikalle ykkösasiana.

- Jos jopa hotellihuoneissa pitää olla sprinklerit, niin miksei sitten terveyskeskuksessa. Joskus tuntuu, että kun on kyse vanhuksista tai lapsista, ihmisarvon hinta on nolla.

TS/Riitta Salmi<br />Omaisuusvahinkotarkastaja Mikko Mäkelän mukaan palojäljet vaativat puhdistusta ja pintaremonttia. Kustannukset ovat useita kymmeniä tuhansia euroja.
TS/Riitta Salmi
Omaisuusvahinkotarkastaja Mikko Mäkelän mukaan palojäljet vaativat puhdistusta ja pintaremonttia. Kustannukset ovat useita kymmeniä tuhansia euroja.