Uutiset

Tulli tutkii alkoholin nettikauppaa
törkeänä veropetoksena

JUSSI ORELL

Suomen tullin eteläinen tullipiiri tutkii alkoholin internet-myyntiä. Tulli haluaa selvittää, onko Viinikauppa.com -sivusto syyllistynyt törkeään veropetokseen jättämällä valmisteverot maksamatta. Tulli takavarikoi viime vuoden lopulla 44 000 litraa yksityisten ihmisten tilaamaa alkoholia, joka tuotiin Suomeen Saksasta.

Tulli uskoo, että verkkokauppa on tuonut maahan satojatuhansia litroja alkoholia. Maksamatta jääneiden verojen määrä on noin miljoona euroa.

Rikoksesta on vastuussa palvelun pyörittäjä, jonka tehtävä on huolehtia verojen maksamisesta. Yrityksestä alkoholia tilannut asiakas ei siten ole korvausvastuussa. Asiaa ei muuta se, vaikka tilaukset olisi viety maasta toiseen yksittäisten asiakkaiden nimissä. Kaukomyyjällä pitäisi olla Suomessa veroedustaja, joka vastaa myyjän puolesta valmisteveron maksamisesta. Viinikauppa.com ei ollut veroedustajaa hankkinut.

Nettikaupalla on ollut tuhansia käyttäjiä. Tullin mukaan tilaajien mahdolliset rahalliset menetykset ovat myyjän ja tilaajan välinen kuluttajansuoja-asia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tulli ei kerro, ketä kaikkia tutkinnassa epäillään ja onko epäiltynä suomalaisia. Ketään ei kuitenkaan ole vangittu. Alkoholia on tilattu yksityiskotien lisäksi ravintoloihin.

Läntinen tullipiiri on avustanut eteläistä tullipiiriä verospetosepäilyn tutkinnassa. Todistajana on kuultu myös Turun seudulla toimivaa kuljetusyrittäjää. Häntä ei kuitenkaan epäillä rikoksesta.

Uutta tekniikkaa Turun satamaan

Alkoholi- ja savuketakavarikkojen määrä väheni läntisen tullipiirin alueella viime vuonna. Myös huumerikosten määrä on ollut hienoisessa laskussa. Alkoholitakavarikkojen määrän laskua selittää osin viinan tuontirajoitusten poistuminen.

Sen sijaan autoverojen kiertoon liittyvät tutkimukset työllistävät läntistä tullipiiriä yhä enemmän. Tutkinnassa on ollut muiden muassa mänttäläinen autoliike, joka vältti miljoonan euron verot tekemällä ulkomailta Suomeen tuotuihin autoihin mittavia korinvaihto-operaatioita. Petoksen päätekijä sai yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdottoman vankeustuomion.

- Meillä on yhä useita samankaltaisia juttuja tutkinnassa, kertoo valvontapäällikkö Arto Honka läntisestä tullipiiristä.

Tullipiirin toimintaedellytykset paranevat lähiaikoina uusien teknisten laitteiden ansiosta. Turun satama saa vielä ennen Helsingissä kesällä pidettäviä yleisurheilun MM-kilpailuja ajoneuvojen automaattisen tunnistusjärjestelmän. Samanlainen on jo käytössä esimerkiksi Vaalimaan raja-asemalla. Eteläisellä tullipiirillä on puolestaan koekäytössä liikuteltava ajoneuvojen läpivalaisulaite. Vertailukuvien avulla ajoneuvon lastin paljastavaa laitetta tullaan hyödyntämään myös läntisen tullipiirin alueella. Röntgen-säteen käyttöön perustuvalla laitteella voidaan läpivalaista kymmenen rekkaa tunnissa. Itäisellä tullipiirillä on samanlainen laite tilauslistalla.