Valtuuston maratonkokoukset maksoivat 50 000 euroa
LEENA KORJA-KASKIMÄKI
Turun uuden kaupunginvaltuuston kaksi ensimmäistä kokousta, joissa valittiin suljetuin lippuäänestyksin tuntitolkulla luottamushenkilöitä lautakuntiin, tulivat maksamaan veronmaksajille noin 50 000 euroa.
Viime viikon maanantaina pidetty kokous venyi kello 23:een, jolloin se keskeytettiin. Tämän viikon maanantaina jo iltapäivällä alkanut jatkokokous kesti sekin taukoineen liki iltayhteentoista.
Pelkät luottamushenkilöiden ja virkamiesten kokouspalkkiot nielevät yhteensä noin 46 000 euroa.
Lisäksi tulevat muun muassa ansionmenetyskorvaukset viime maanantailta, tarjoilut ja valtuustosalin henkilökunnan ylityöt.
Samanlaisissa summissa liikuttiin nelisen vuotta sitten, jolloin valinnat vaativat kolme kokous-ta.
Kaupunginvaltuutetuille maksetaan kokouksesta 110 euron kokouspalkkio, puheenjohtajalle kaksinkertaisesti.
Jos kokous kestää yli kolme tuntia, peruspalkkio nousee 50 prosentilla eli 55 eurolla jokaiselta alkavalta tunnilta.
Valtuutettujen palkkio on enintään kaksinkertainen eli 220 euroa.
Näin palkkiota saa korkeintaan viiden tunnin kokoukselta.
Mikäli kokousta päätetään jatkaa tämänkin jälkeen, kokouspalkkiota ei makseta. Jos valtuutetut liikkuvat paljon, ts. varavaltuutettuja saapuu kesken kokouksen, palkkioita maksetaan enemmän.
Mäenpää uskoo kannatusta löytyvän
Suomen kansan sinivalkoisten valtuutettu Olavi Mäenpää, jonka vaatimuksesta jokaisen lautakunnan kokoonpano ja puheenjohtaja äänestettiin suljetuin lipuin, sanoo, ettei tällaisilla kokouksilla ole hintaa.
- Demokratialla on hintansa, mutta koska Turussa ei ole demokratiaa, ei kokouksillakaan ole hintaa, Mäenpää päättelee. - Turussa on kokoomuksen ja demareiden diktatuuri, johon on nyt saatu mukaan myös Timo Virtanen .
Virtanen oli SKS:n valtuustoryhmässä joulukuuhun asti, kunnes Mäenpää erotti hänet. Syynä oli liikuntalautakunnan paikka, jonka Virtanen suostui ottamaan vastaan siitä huolimatta, ettei Mäenpäälle löytynyt lautakuntapaikkaa. Virtanen on sittemmin perustanut yhden miehen sitoutumattomien valtuustoryhmän.
- Kunnallisvaalien perusteella meille olisi kuulunut 5-7 lautakuntapaikkaa. Nyt niitä ei ole yhtään, Mäenpää puhisee.
Ehdotuksilleen hän aikoo vastaisuudessa saada kannatusta, vaikka istuukin valtuustossa yhden miehen valtuustoryhmänä.
- Jos on tarpeeksi hyvä ehdotus, niin kyllä sille kannatusta löytyy. Jo nyt moni valtuutettu on käynyt sanomassa, että minua ja äänestäjiäni on kohdeltu valinnoissa väärin. Valtuutetut vain ovat arkoja tällaisen tukensa julkisesti ilmaisemaan, pelkäävät kostoa.
Mäenpään mukaan hän löytää kannatusta vasemmistoliiton, vihreiden ja Rkp:n riveistä.
- Kymmenkunta nimeä voisin luetella heti.