Uutiset

Vihreiden Pulliainen haluaa peltoja energiaviljelyyn

Helsinki,
(STT)

Vihreän liiton kansanedustaja professori Erkki Pulliainen ehdottaa, että osa Suomen peltoalasta tulisi ottaa energiaviljelyn käyttöön.

Hän sanoo STT:lle, että tämä olisi vastaus sekä vallitsevaan energiatilanteeseen että maatalouden kannattavuusongelmiin. Samalla se olisi vastaus myös Kioton ilmastosopimuksen vaatimuksiin.

Pulliaisen kaavailuissa 500 000 peltohehtaaria otettaisiin energiantuotantoon. Tämä olisi melko suuri osa Suomen pelto-alasta, sillä peltoa on kaikkiaan runsaat 2,3 miljoonaa hehtaaria. Siitä vajaat 1,6 miljoonaa hehtaaria on kelvollista EU:n maataloustukiin.

Viljeltävänä kasvina olisi hyvin nopeakasvuinen ruokohelpi. Pulliaisen kertoman mukaan sillä saa yhdellä kylvöllä satoa yli kymmenenä vuonna perättäin. Tänä aikana ei tarvittaisi muuta kuin lannoitusta ja sadonkorjuuta kevättalvisin. Peltoala voitaisiin ottaa takaisin suhteellisen helposti elintarviketuotantoon. Pellot säilyisivät siten viljelykunnossa.

Pulliaisen ehdotus on tarkoitus tuoda lähiaikoina vihreän liiton puolue-elinten käsittelyyn. Energiaviljely on keskeinen osa vihreiden vastausta Kioton ilmastosopimuksen tuomiin haasteisiin.