Uutiset

Jushtshenko nimitti Timoshenkon Ukrainan uudeksi pääministeriksi

EPA<br />Julia Timoshenko on Ukrainan näkyvimpiä poliitikkoja.
EPA
Julia Timoshenko on Ukrainan näkyvimpiä poliitikkoja.

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko on odotetusti nimittänyt poliittisen liittolaisensa Julia Timoshenkon virkaatekeväksi pääministeriksi.

  Nimityksestä ilmoitettiin maanantaina Jushtshenkon internetsivuilla.

Ennen lähtöä Moskovaan

Jushtshenko päätti nimityksestä ennen lähtöään viralliselle vierailulle Moskovaan, lausunnossa kerrottiin. Parlamentin pitää vielä vahvistaa nimitys ennen sen astumista voimaan.

Timoshenko oli yksi näkyvimmistä Jushtshenkon kannattajista, kun mielenosoittajat valloittivat Itsenäisyyden aukion Kiovan keskustassa marraskuussa.

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko saapui maanantaina virkakautensa alkajaisiksi Venäjälle.

Hän suunnisti Moskovan Vnukovon lentokentältä suoraan Kremliin, missä hän kävi keskusteluja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Jushtshenko sanoi toivovansa, että suhteet Venäjään muodostuisivat "rationaalisiksi ja menestyksekkäiksi".

- Logiikka tulee rakentumaan tälle periaatteelle. Haluamme rationaaliset, menestyksekkäät ja molempia osapuolia hyödyttävät suhteet samalla vilpittömästi kunnioittaen historiaamme, nykyistä tilannettamme ja ystäviämme sekä perheitämme, jotka elävät sekä Ukrainassa että Venäjällä, Jushtshenko sanaili.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Putin uudessa tilanteessa

Putin tuki Ukrainan presidentinvaalissa avoimesti Jushtshenkon kilpakumppania Viktor Janukovytshia , ja Moskovan suosikin tappio on tulkittu monella taholla kolaukseksi Venäjälle.

Maansa EU-jäsenyyteen tähtäävä Jushtshenko on vakuuttanut Venäjän säilyvän Ukrainan "strategisena kumppanina" länsi-integraatiosuunnitelmista huolimatta.

Jushtshenko vannoi virkavalansa sunnuntaina. Ukrainan presidentinvaali venyi liki kolmikuukautiseksi näytelmäksi, kun korkein oikeus kumosi kakkoskierroksen tuloksen vilpillisenä ja tapaninpäivän uusintavaalin tuloksen vahvistaminen lykkäytyi viikoilla Janukovytshin valitusten takia.