Onnettomuustutkinta kestää kesään saakka
HEIKKI KAUHANEN
Loimaan turman taustasyiden perusteellinen selvittäminen vie kuukausia, mahdollisesti jopa puoli vuotta. Näin arvelee Varsinais-Suomen tutkijalautakunnan puheenjohtaja, liikennepoliisitarkastaja Mika Peltola .
Onnettomuuden tutkintaa johtavan Loimaan poliisin aikataulu on huomattavasti tiukempi. Onnettomuuden syyt pyritään selvittämään nopeasti.
- Toki meillä on kiire saada tutkinta nopeasti valmiiksi. Esitutkinta on tarkoitus suorittaa pikaisesti, Loimaan kihlakunnan poliisipäällikkö Kari Niinivuo kertoo.
Loimaan turman osalta Varsinais-Suomen tutkijalautakunta aloitti työnsä jo onnettomuusyönä, jolloin lautakunnan 17 jäsenestä viisi tutustui onnettomuuspaikkaan välittömästi turman jälkeen.
Tutkijalautakunta kokoontuu Turussa yleensä perjantaisin ja se käsittelee kaikki kuolemaan johtaneet tieliikenneonnettomuudet Varsinais-Suomessa.
- Teemme rinnakkaista tutkimusta poliisitutkinnan kanssa, mutta toimintatavat ovat erilaiset. Me emme etsi onnettomuuksiin syyllisiä. Meidän tehtävänä on etsiä onnettomuuden taustasyitä, riskitekijöitä, olosuhteita ja ehdottaa parannusehdotuksia, joilla esimerkiksi liikenneturvallisuutta voidaan parantaa, Peltola kuvailee lautakunnan roolia.
Tutkijalautakunnan tehtävänä on selvittää monia yksityiskohtia, joista osa liittyy tapahtumiin ennen nuorten matkalle lähtöä. Yksi selvitettävä asia on se, millaisessa mielentilassa nuoret ovat lähteneet liikkeelle.
- Selvitämme myös kuljettajien ajokorttihistorian. Pyrimme selvittämään myös sen, onko mahdollisesti ollut jotain järkytyksiä, jotka vaikuttivat nuorten mielialaan. Niillä voi olla joskus vaikutusta tapahtumiin.
Suomessa on 30 tutkijalautakuntaa. Suuronnettomuuksia varten on erillinen suuronnettomuuksien tutkijalautakunta. Se kutsutaan koolle tarkan harkinnan perusteella yleensä silloin, kun turmaan liittyy suuronnettomuuteen liittyviä uhkatekijöitä.
Onnettomuustutkinnan maailmanlaajuisessa vertailussa Suomi on mallimaa.
- Meillä on ollut toimintaa jo vuodesta 1968 alkaen, vaikka tutkijalautakunnat tulivat lakisääteiseksi vasta vuonna 2001, Peltola kertoo.
Varsinais-Suomen tutkijalautakunnassa on poliisijäsen, ajoneuvotekninen jäsen, liikennetekninen jäsen, lääkärijäsen, käyttäytymistiedejäsen (psykologi), rautatieasiantuntija sekä tilapäisiä asiantuntijajäseniä.