Talousliite

Lietolaisyritys tukevoittaa jalansijaansa Turkissa

TS/<br />ScandiNaval on Forsbom (FIN) Oy:n uusin Viron markkinoille suunniteltu moottori- venemalli. Se esittäytyi muun muassa Helsingin syksyisillä venemessuilla.
TS/
ScandiNaval on Forsbom (FIN) Oy:n uusin Viron markkinoille suunniteltu moottori- venemalli. Se esittäytyi muun muassa Helsingin syksyisillä venemessuilla.

Valtioneuvoston kanslian Suomi maailmantaloudessa -selvityksessä Turkki mainitaan niiden 17 EU:n ulkopuolisen maan joukossa, joilla katsotaan olevan Suomelle erityistä etua.

Myös kauppa- ja teollisuusministeri Paula Lehtomäki kävi syksyllä Turkissa toteamassa, miten taloudellisesti hyvällä kasvu-uralla olevassa maassa on kasvavilla markkinoilla potentiaalia myös suomalaisyrityksille.

Nuori ja kasvava

Toimitusjohtaja Jan Forsbomin yritys on nuori, vetreä ja kasvava. Forsbom (FIN) Oy suunnittelee ja valmistaa ensisijaisesti komposiittituotteita - erilaisia lasikuitutuotteita - kuljetusväline- ja meriteollisuuteen.

Sen toinen intohimo ovat veneet ja venesuunnittelu. Sama työpaikan tiimi sekä suunnittelee veneitä että purjehtii kilpaa.

- Yksinpurjehduksessa ei ehdi työasioita miettimään, yhden hengen 2.4 MR -kilpaluokassa purjehtiva Forsbom kehuu lapsuudesta jatkunutta harrastusta, joka johti hänet laivanrakennusinsinööriksi.

Hiljan hän hankki uuden 31-jalkaisen, jolla miehistön on tarkoitus osallistua ensi kesänä myös IMS-luokan kisoihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Veneitä vaurastuneille

Forsbomin firma on käynyt kauppaa Venäjälle ja Viroon muutaman vuoden ajan, Turkkiin vähemmän. Siellä asiakkaana on maan suurin veneveistämö.

- Me suunnittelemme venemallit, he rakentavat ne ja suurin osa tuotteista menee vientiin eri puolille maailmaa.

Jan Forsbom yhdessä Mika Lahden kanssa suunnittelee sekä purje- että moottoriveneitä.

- Moottoriveneiden suunnittelulle on selvästi enemmän kysyntää.

Ulkomaankauppakontaktit ovat löytyneet yrityksen nettisivujen ansiosta. Sähköisen yhteydenpidon myötä myös tapaamiset kasvokkain ulkomaisten asiakkaiden kanssa ovat vähäisiä. Se taas osaltaan vähentää kustannuksia.

-Turkissa kävimme silti paikan päällä.

Itä- ja etelänaapureihimme yrityksestä lähtee piirustuksia pienen luokan moottoriveneille, keskimäärin 4 -9 -metrisille.

- Niin Venäjällä kuin Virossakin on selkeästi aistittavissa kysynnän kasvu. Koska pienten veneiden mallit vaihtuvat usein, se tietää lisääntyvää kysyntää suunnittelulle alueella, jossa myyntivolyymiakin todella on.

Kannustavia kokemuksia

Forsbomilla on pelkästään hyvää sanottavaa tähänastisesta ulkomaankaupasta.

- Ongelmia ei ole ollut. Maksut ovat etupainotteisia, ja ne suoritetaan useammassa osassa suunnittelun edetessä. Kaupat teemme aina euroissa.

Hän korostaa, että Turkista firmalla on kokemusta vain yhden yrityksen kautta. Silti siellä oli havaittavissa selkeästi samoja piirteitä kuin missä tahansa halpatyövoiman maassa.

- Toimitusajat venyvät helposti, työvoima on halpaa eikä laatu aina ollut parasta mahdollista.

Forsbomin asiakas on kuitenkin ainakin veneveistämöiden keskuudessa poikkeus; sen laatu on erittäin korkea viennin ansiosta.

- En usko, että kaupankäynti mahdollisen EU-jäsenyyden myötä oleellisesti muuttuu, mutta jotain helpotuksia se varmaan toisi. Vironkaan EU-jäsenyys ei muuttanut meidän osaltamme mitään.

Kuidut korvaamaan terästä

Yrityksen varsinaisten päätuotteiden osalta on toimitusjohtajan mukaan lupa odottaa vilkastuvaa kysyntää.

- Komposiittiala kasvaa koko ajan. Komposiitit korvaavat enenevässä määrin teräsrakenteita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Niiden etu on lujuus-paino -suhteessa sekä korroosion kestävyydessä. Suurten sarjojen tuotannossa etuna on hinta ja nopeus.

Forsbomin komposiitti"elementtejä" näkee esimerkiksi Volvon busseissa. Niihin firma valmistaa kokonaisuutena vaikkapa yhtenäisiä porrasaskelmia. Juniin yritykseltä lähtee saniteettitilojen osia. Vastaavia menee myös hotelleihin.

Lisäetuna on Forsbomin mukaan koko ajan laajentuva komposiittien pintamateriaalien valikoima.

Asiakaslähtöistä muotoilua

Toimitusjohtaja Forsbomin tehtävä on myynnin ohella uusien mallien suunnittelu ja muotoilu yhdessä Mika Lahden kanssa.

- Teemme myös tarvittavat lestit ja muotit eli tarpeenmukaiset työkalut sekä valmistamme tuotteet. Kilpailu on kovaa, mutta meidän vahvuutemme on liikeideassamme.

Kuuden hengen yritys on kasvussa. Ammattitaitoista työvoimaa ei ole juurikaan tarjolla, joten parhaaksi vaihtoehdoksi on osoittautunut oppisopimuskoulutus.

Yksi osoitus pienen firman innovatiivisuudesta ovat hallissa loppuvuodesta valmistuvat lämmitettävät elementit. Ne Forsbom (FIN) Oy on suunnitellut venäläiselle jäänmurtajalle, jota rakennetaan Helsingin Aker Yardsilla.

Myös Turun telakalla valmistuneen norjalaisalus Color Fantasyn liivilaatikot ja pelastusrenkaiden telineet ovat Forsbomilta.

Raija Kerttula-Rantanen

TS/Arto Takala<br />-Olemme olleet laivateollisuudessa mukana kaksi vuotta. Norjalaiselle Color Fantasylle valmistimme mm. liivilaatikoita, kertoivat toimitusjohtaja Jan Forsbom (oik) ja suunnittelija Mika Lahti laivan ollessa vielä telakalla Turussa. Erilaiset lasikuitukomposiitit kuljetusalalle ovat yrityksen päätuote.
TS/Arto Takala
-Olemme olleet laivateollisuudessa mukana kaksi vuotta. Norjalaiselle Color Fantasylle valmistimme mm. liivilaatikoita, kertoivat toimitusjohtaja Jan Forsbom (oik) ja suunnittelija Mika Lahti laivan ollessa vielä telakalla Turussa. Erilaiset lasikuitukomposiitit kuljetusalalle ovat yrityksen päätuote.