Uutiset

Acehiin hierotaan rauhaa loppuviikosta Helsingissä

LK/REUTERS<br />Indonesialaissotilaat etsivät maasta hyökyaallon siirtämiä räjähteitä Lhokngassa Acehissa sunnuntaina.
LK/REUTERS
Indonesialaissotilaat etsivät maasta hyökyaallon siirtämiä räjähteitä Lhokngassa Acehissa sunnuntaina.

Indonesian hallituksen ja Acehin maakunnan kapinallisten edustajien on tarkoitus neuvotella loppuviikosta Helsingissä tulitauon aikaansaamiseksi tsunamituhosta kärsineessä maakunnassa.

Julkisuuteen sunnuntaina levinnyt tieto vahvistettiin iltapäivällä neuvottelut järjestävästä presidentti Martti Ahtisaaren Crisis Management Initiative -toimistosta CMI:stä.

Asian arkaluonteisuuden vuoksi ja myönteisen keskusteluilmapiirin luomiseksi presidentti Martti Ahtisaari ja CMI eivät halua tässä vaiheessa kommentoida tapaamisen yksityiskohtia, Ahtisaaren toimiston sunnuntaina antamassa tiedotteessa todettiin.

CMI:n johtaja Kristiina Rinkineva kertoi STT:lle, että hanke on ollut vireillä jo ennen tsunamituhoa, joka kuitenkin teki sen entistä ajankohtaisemmaksi. Ulkomailla viime aikoina lomaillut presidentti Ahtisaari osallistuu itse neuvotteluihin.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) totesi julkisuuteen sunnuntaina antamassaan tiedotteessa presidentti Ahtisaaren toimistoineen jo jonkin aikaa valmistelleen neuvotteluyhteyttä Indonesian hallituksen ja Acehin kapinallisten välille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Suomen hallitus tukee näitä pyrkimyksiä ja toivoo niiden tuottavan tuloksia nopeasti, sanoo Tuomioja lausunnossaan. Hänen mukaansa Acehia pahoin koetellut Aasian luonnonkatastrofi on kiirehtinyt keskustelujen kiireellisyyttä.

GAM vahvisti tapaavansa hallituksen

Acehin maakunnan kapinallisten GAM-järjestön tiedotuksesta vastaava Bakhtiar Abdullah vahvistaa, että järjestön edustajat tapaavat Indonesian hallituksen edustajia.

  Hän kertoi itsekin kuulleensa asiasta vasta sunnuntai-iltana.

- Jonkinlainen keskustelu tulee, Abdullah kertoi STT:lle puhelimitse Tukholmassa. Suurin osa GAM:n johdosta asuu Tukholman seudulla.

Bakhtiar Abdullahin mukaan keskustelut käydään Suomessa. Hän ei halunnut kertoa keskustelujen sisällöstä tai ajankohdasta.

GAM ei ole ollut yhteydessä Indonesian hallitukseen sen jälkeen, kun Tokiossa toukokuussa 2003 käydyt neuvottelut lopetettiin tuloksettomina, kertoi GAM:n "ulkoministeri" Zaini Abdullah sunnuntai-iltana.

STT:n puhelimitse Tukholman seudulta tavoittama Zaini Abdullah oli vaitonainen keskusteluista. Hän totesi CMI:n järjestäneen keskusteluja Suomeen, mutta ei halunnut tarkemmin kommentoida, mitä toimiston kanssa on puhuttu tai onko GAM ylipäätään ollut suoraan yhteydessä Ahtisaaren toimistoon.

"Rauha katastrofialueelle"

Zaini Abdullahin mukaan GAM haluaa Acehiin rauhalliset olot, jotta kansainväliset avustusjärjestöt voivat toimia alueella. Aasian hyökyaaltokatastrofi iski erittäin pahasti juuri sisällissodan repimään Acehiin.

- Acehiin on saatava rauhan ilmapiiri ja sen on tapahduttava niin pian kuin mahdollista.

Indonesian armeija ilmoitti sunnuntaina, että maan joukot ovat lopettaneet hyökkäyksensä GAM:n sissejä vastaan.

- Aamulla saimme raportin, jonka mukaan he ampuivat yhä ihmisiä, Zaini Abdullah kertoi sunnuntaina.

GAM julisti tulitauon heti hyökyaaltokatastrofia seuranneena yönä.

- Tarkoituksena oli antaa avustusjärjestöille mahdollisuus toimittaa apua paikallisille.

LEHTIKUVA<br />Presidentti Martti Ahtisaaren toimisto vahvisti sunnuntaina, että Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen tapaaminen pyritään järjestämään alkavalla viikolla Helsingissä.
LEHTIKUVA
Presidentti Martti Ahtisaaren toimisto vahvisti sunnuntaina, että Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen tapaaminen pyritään järjestämään alkavalla viikolla Helsingissä.