Uutiset

Putin hyvästeli vuoden, Chirac ilmoitti kansanäänestyksestä

Vladivostok,
(STT-AFP)

Venäjän presidentti Vladimir Putin ottaa vastaan vuoden 2005 surun ja toivon sekaisin tuntein. Putin puhui median välityksellä Venäjän Kaukoidän asukkaille. Uusi vuosi merkitsee Putinin mukaan Venäjälle uusia projekteja ja uusia suhtautumistapoja valtion päätehtäviin.

Hän muistutti myös syyskuisesta Beslanin koulukaappauksesta, jossa kuoli lähes 350 ihmistä, heistä puolet lapsia. Tshetshenian itsenäisyyttä tukeva aseistautunut joukko otti satoja ihmisiä panttivangeiksi.

Presidentti Jacques Chirac ilmoitti uudenvuodenpuheessaan, että Ranskassa pidetään kansanäänestys EU:n uudesta perustuslaista ennen kesää. Muissa Euroopan maissa Chiracin päätöstä järjestää kansanäänestys on arvosteltu, sillä Turkin EU-jäsenyyttä vastustavien pelätään äänestävän myös uutta perustuslakia vastaan ja romuttavan koko lain.

Irakin pääministeri Ijad Allawi sanoi televisiopuheessaan, ettei Irak voi menestyä taloudellisesti ja poliittisesti, jollei maahan saada demokraattista järjestelmää. Monet vähemmistönä olevien sunnien ryhmät ovat kehottaneet kannattajiaan olemaan äänestämättä.