Uutiset

Vuosi 2004 oli keskimääräistä sateisempi

Rovaniemi,
(STT)

Vuosi 2004 on ollut tilastojenkin mukaan keskimääräistä sateisempi. Kuluneen vuoden sääilmiöistä jäivät mieleen erityisesti heinä-elokuun runsaat sateet. Sademäärät kipusivat yleisesti 600-900 millimetriin, kun keskimäärin Suomen etelä- ja keskiosissa sataa vuodessa 550-560 millimetriä ja Lapissa hieman vähemmän.

Ilmatieteen laitoksen mukaan rankin sadepäivä oli elokuun kolmas. Silloin Oravaisissa Pohjanmaalla satoi seitsemän tunnin aikana yli 150 millimetriä.

Kulunut vuosi oli myös keskimääräistä hieman lämpimämpi. Helteitä oli poikkeuksellisesti jo toukokuun alussa. Helleaaltoa seurasi kuitenkin nopea ilman kylmeneminen. Kesän lämpöennätys, 29,8 astetta, syntyi heinäkuun alussa Inarin Sevettijärvellä. Heinäkuussa lämpötila kipusi hellelukemiin vain Pohjois-Lapissa. Etelä- ja Keski-Suomeen helteet saapuivat vasta elokuun alussa.

Vuoden alin lämpötila, -38,7 astetta, mitattiin 11. helmikuuta Sallan Naruskassa.

Vuoden voimakkain myrskytuuli koettiin Merenkurkussa Valassaarilla maaliskuun alussa. Tuolloin tuulen kymmenen minuutin keskinopeudeksi mitattiin 29 metriä sekunnissa.