Uutiset

Kuolleiden määrä nousi rajusti Indonesiassa

LK/REUTERS<br />Indonesialaismies kokosi ruumiita yhteen Acehissa torstaina.
LK/REUTERS
Indonesialaismies kokosi ruumiita yhteen Acehissa torstaina.

Kuva Aasian hyökyaaltokatastrofista piirtyi torstaina yhä lohduttomampana. Kuolonuhrien määrä näytti nousevan jo yli 120 000:een, kun uhrien määrä Indonesiassa kasvoi jyrkästi verrattuna aiemmin ilmoitettuun.

Vahvistamattomien tietojen mukaan hyökyaalto olisi vaatinut lähes 80 000 kuolonuhria Indonesiassa Acehin maakunnassa. Sri Lanka ilmoitti hyökyaallon uhrien määrän nousseen siellä yli 27 000:een.

Thaimaan kuolonuhrien määrä nousi 4 500:aan. Etelä-Thaimaan uhreista ainakin 2 230 on paikallisten viranomaisten mukaan ulkomaalaisia, ja eniten kuolleita on rantalomakohde Khao Lakissa.

Noin 5 000 ulkomaalaista matkailijaa, valtaosin eurooppalaisia, oli edelleen kateissa tuhoalueilla.

Avustusjärjestöt varoittivat monien eloonjääneiden menehtyvän kulkutauteihin, jos heikot viestintä- ja kuljetusyhteydet vaikeuttavat historiallisen suuria pelastustoimia.

Hyökyaalto näytti runnelleen kaikkein pahiten Indonesian Acehia, jossa kokonaisia kyliä oli huuhtoutunut mereen. Sotilaat yrittivät toimittaa nälissään oleville eloonjääneille ruokaa laskuvarjojen avulla niille alueille, joille johtavat tiet olivat tuhoutuneet ja sillat sortuneet. Aceh sijaitsee lähellä sunnuntaisen hyökyaallon aiheuttaneen merenalaisen maanjäristyksen keskusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ei ole kyse vain ruuan ja veden jakelusta, vaan kaikki on rakennettava uudelleen, kertoi ensimmäisten joukossa Acehissa käynyt kanadalainen avustustyöntekijä.

Miljoonat vailla elintarpeita

Miljoonat ihmiset Etelä- ja Kaakkois-Aasian rannikoilla yrittivät löytää ruokaa ja puhdasta vettä. Jälkijäristykset ja aiheettomaksi osoittautunut hyökyaaltovaroitus Intiassa lisäsivät sekasortoa entisestään.

- Viideltä miljoonalta ihmiseltä puuttuvat elintarpeet, Maailman terveysjärjestön WHO:n kriisiryhmän johtaja David Nabarro sanoi.

Tuhansia trooppisessa kuumuudessa mädäntyviä ruumiita heitettiin joukkohautoihin. Pelastustyöntekijät löysivät viisi päivää hyökyaallon jälkeen enää vähän eloonjääneitä.

Terveysviranomaiset varoittivat likaisen veden aiheuttavan eloonjääneille pahan terveysriskin. Koleran ja muiden kulkutautien pelättiin leviävän likaisen veden ja pilaantuneen ruoan kautta. Asiantuntijat pelkäsivät myös moskiittojen levittämän malarian ja dengue-kuumeen voivan vaatia runsaasti uhreja.

Acehissa eloonjääneet valittivat, etteivät saaneet riittävästi apua. Avustusjärjestöjen mukaan yhteistyö armeijan kanssa ontui.

- Autot heittivät ohi ajaessaan ruokaa, jonka nopeimmat ja vahvimmat ottavat. Vanhukset ja loukkaantuneet eivät saa mitään. Tunnemme itsemme koiriksi, paikallinen asukas kertoi Reutersille.