Uutiset

Juhannusfestarien
melulle tiukemmat
rajat Raumalla

JARI RANTANEN

Rauman juhannusfestarialueelta lähiympäristöön asukkaiden piinaksi öisin leviävää melua ei korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan ole rajoitettu tarpeeksi. Korkein hallinto-oikeus hyväksyi juhannuksen 2002 juhlien melun rajoittamista koskeneesta ympäristönsuojelutarkastajan päätöksestä tehdyn valituksen ja kumosi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen.

Vaasan hallinto-oikeuden tuomarien mielestä tilapäinen ja lyhytkestoinen tapahtuma ei aiheuta sellaista meluhaittaa, että tapahtuma olisi melun vuoksi kiellettävä tai keskeytettävä. Korkein hallinto-oikeus korosti puolestaan päätöksessään sitä, että juhannusfestarit kestivät usean vuorokauden ajan ja jatkuivat aamuyöhön saakka ja juhlapaikka oli lähellä asutusta.

Kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö Juha Hyvärinen pitää KHO:n päätöksen jälkeen selvänä, että ensi kesän festarijärjestelyihin on tehtävä olennaisia muutoksia. Hyvärisen mieleen tulee ensimmäiseksi toiminta-ajan lyhentäminen.

Miksauspöydän luona mitattavan lähtömelutason pudottamista muutamana kesänä maksimiksi rajatusta 95 desibelistä Hyvärinen epäilee vaikeaksi. - Ratkaisua on haettava ilmeisesti tapahtuman yöaikaisesta kestosta, hän arvioi.

Korkein hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että ympäristönsuojelutarkastaja ei rajoittanut meluilmoituksen hyväksyessään riittävästi asuinalueille yöllä aiheutuvaa melua. Juhannusfestarien lavoilla musiikki on saanut jatkua aamuyöhön puoli neljään.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös ei sisältänyt tarkempia vaatimuksia melutasosta tai kellonajoista.

Festarien meluhaitoista valittanut raumalaismies asuu vajaan kilometrin päässä esiintymislavasta. - Viime juhannuksena mittasin sisällä aamuyöllä puoli neljän aikoihin 100 desibelin piikin. Asteikko loppui siihen, hän sanoo.