Uutiset

Ukrainan Jushtshenko haluaa Timoshenkon pääministeriksi

Ukrainan presidentinvaalit voittanut Viktor Jushtshenko ilmoitti myöhään keskiviikkona haluavansa nimittää läheisen liittolaisensa, kiistellyn oppositiopoliitikon Julia Timoshenkon maan seuraavaksi pääministeriksi. Timoshenkoa on arvosteltu erityisesti kiistellyistä energiakaupoista 1990-luvulla.

Pääministeri Viktor Janukovytsh vannoi puolestaan pysyvänsä virassaan, vaikka oppositio on vaatinut häntä väistymään tehtävistään. Janukovytsh uhkasi myös jatkaa oikeusprosessia presidentinvaalien tuloksen mitätöimiseksi.

Janukovytsh teki valituksen korkeimpaan oikeuteen myöhään tiistaina, koska hänen mielestään vaaleissa esiintyi vilppiä, kerrottiin pääministerin kansliasta keskiviikkona.

Korkein oikeus ilmoitti myöhemmin, että yksi Janukovytshin tekemistä valituksista tuli oikeudelle myöhässä, joten sitä ei käsitellä. Korkeimman oikeuden on kuitenkin otettava vielä kantaa Janukovytshin tekemään kolmeen valitukseen.

Liittolainen erotettiin

Ukrainan väistyvä presidentti Leonid Kutshma erotti puolestaan energia-asioista vastanneen ministerin Andrij Kljuevin . Kljuev on Janukovytshin läheinen liittolainen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Janukovytsh jäi keskiviikkona pois hallituksen istunnosta, kun oppositiojohtaja Viktor Jushtshenkon kannattajat kerääntyivät kokouspaikan ympärille. Ministerit päättivät pitää kokouksensa lopulta eri rakennuksessa, mutta Janukovytsh ei tullut paikalle.

Hallituslähteiden mukaan ministerit käsittelivät "kuutisenkymmentä sosiaali- ja talouspolitiikkaan liittyvää kysymystä".

Mielenosoittajien määrä kasvoi jälleen satoihin. Jushtshenko ilmoitti tiistaina tukijoilleen, ettei Janukovytshilla ole edellytyksiä jatkaa pääministerinä.

Janukovytsh ei ole tunnustanut Jushtshenkon voittaneen presidentinvaalien toisen kierroksen uusintaa. Vaikka Janukovytsh erotettiin aiemmin tässä kuussa, Kutshma ei allekirjoittanut asetusta.