Uutiset

Puhelinoperaattoritkin etsimään suomalaisia

TIMO ANTTILA

Matkapuhelintekniikka otetaan avuksi kriisialueilla olevien suomalaisten löytämiseksi ja ohjeiden antamiseksi. Viestintävirasto ja sisäministeriö on Soneran pyynnöstä antanut kaikille suomalaisille matkapuhelinyhtiöille luvan kriisialueilla olleiden suomalaisten kännyköiden paikannustietojen hakemiseen.

Teknisesti kyse on siitä, että kännykkä päällä ollessaan ottaa aika ajoin yhteyttä lähimpään tukiasemaan. Tukiasemasta välittyy edelleen Suomeen asti tieto, että esimerkiksi Soneran asiakas on kytkeytyneenä vaikkapa thaimaalaisen puhelinoperaattorin verkkoon.

- Tässä tarkoitetaan sitä, että yritämme löytää kriisialueella olevat suomalaiset kännykän avulla. Kun tiedämme, minkä numeroiset matkapuhelinliittymät ovat esimerkiksi Thaimaassa, voimme lähettää heille ryhmätekstiviestejä ohjeiden ja tietojen antamiseksi, johtaja Janne Vainio Sonerasta sanoo.

Ulkoministeriö lähettää ryhmätekstiviesteissään muun muassa ohjeita yhteydenottamisesta sekä tietoja Suomeen lähtevistä lennoista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ruotsalaiset sotkevat verkon

Ruotsalaiset puhelinoperaattorit Telia Tele2 ja Vodafone ilmoittivat keskiviikkona, että ne poistavat puhelinmaksut Aasian kriisialueille. Sinne voi Ruotsista soittaa ilmaiseksi kahden vuorokauden ajan.

Soneran Janne Vainio ei innostu ruotsalaisten eleestä, vaikka mukana on Soneran omistavan Telia Soneran ruotsalainen maayhtiö.

- Kriisialueen matkapuhelinverkot ovat muutoinkin kovassa kuormituksessa. Sinne ei tarvita yhtään ylimääräistä puhelinliikennettä, sillä vaarana on, että verkot kaatuvat. Me emme tällaisiin pr-eleisiin lähde. Niistä voi olla suurta haittaa, Vainio sanoo.

Sen sijaan Sonera tutkii mahdollisuutta antaa apua muulla tavoin. Samaa sanoo maakunnallisten puhelinyhtiöiden omistama Dna. Puhelinyhtiö Elisa päätti keskiviikkona, että se lahjoittaa kriisialueelle suuntautuneesta puhelinliikenteestä saamansa tulon, 45 000 euroa, Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Lisäksi operaattorit selvittävät, voidaanko puhelut laskuttaa vastaanottajalta tapauksissa, joissa paikalliset lainasivat puhelimiaan suomalaisille, kuten muun muassa Thaimaassa katastrofin keskelle joutunut Euroopan investointipankin varapääjohtaja Sauli Niinistö on julkisuudessa ehdottanut.