Talous

Wärtsilän Turun tiloihin lisää jatkajia

TS/Timo Jerkku<br />AA Fabricatingin uusi yrittäjä Ari Anonen (vas.) ja Imatra Steelin toimitusjohtaja Kari Tähtinen (oik.) esittelevät Leinovalun hallituksen puheenjohtajalle Heikki Leinolle tuotantoonsa tulevia erikoismuttereita. Taustalla osa Leinovalun hankkimasta FMS-linjasta.
TS/Timo Jerkku
AA Fabricatingin uusi yrittäjä Ari Anonen (vas.) ja Imatra Steelin toimitusjohtaja Kari Tähtinen (oik.) esittelevät Leinovalun hallituksen puheenjohtajalle Heikki Leinolle tuotantoonsa tulevia erikoismuttereita. Taustalla osa Leinovalun hankkimasta FMS-linjasta.

JUKKA VEHMANEN

Merimoottoreita ja voimaloita valmistava Wärtsilä myy Turun tehtaalta vapautuvaa tuotantokalustoaan Salossa toimivalle Leinovalu Oy:lle ja imatralaiselle AA Fabricatingille.

Yritykset solmivat keskiviikkona koneita koskevan sopimuksen, jonka lisäksi ostajayritykset vuokraavat tilaa Wärtsilältä ja tarjoavat työtä noin kymmenelle Wärtsilästä irtisanotulle henkilölle. Yritykset eivät julkista kaupan arvoa.

Wärtsilän nyt solmimat kaupat ovat jatkoa marraskuun lopussa tehdyille kahdelle vastaavanlaiselle kaupalle, jossa koneita myytiin ja tiloja vuokrattiin raisiolaiselle Konepaja Häkkiselle ja turkulaiselle Ceikolle.

- Leinovalun kanssa aikaan saatu kauppa oli yllätys, mutta nämä muut ovat olleet kuviossa mukana pidempään, Wärtsilän tuotantojohtaja Erik Pettersson kertoo.

Petterssonin mukaan konekauppoja ei ole enää tämän jälkeen odotettavissa. Jäljelle jäävät koneet ja laitteet siirretään Wärtsilän muihin yksiköihin.

- Alasajo on nyt sujunut asetetun aikataulun mukaisesti, kiteyttää Pettersson .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Leinovalu Oy:n ja AA Fabricatingin ostamat työstökoneet vapautuvat Wärtsilältä, kun tuotanto Turun tehtaalla päättyy vuoden vaihteessa. Työstökonehankintoihin sisältyy vuokrasopimus, jonka mukaan molemmat yhtiöt voivat jatkaa toimintaa Wärtsilän Turun tehtaan tiloissa ainakin kolme vuotta.

AA Fabricating kanssa tehty sopimus kestänee puolisen vuotta, mutta Leinovalu jatkanee tehtaan tiloissa pidempään.

Leinovalu tähtää vientiin

Leinovalu hankki omistukseensa noin puolet Wärtsilän Turun tehtaan FMS-koneistuslinjasta, jolla valmistetaan joustavasti erilaisia prismaattisia osia, kuten esimerkiksi sylinterikansia.

Leinonvalun hallituksen puheenjohtaja teollisuusneuvos Heikki Leino perustelee investointipäätöstä sillä, että asiakkaat haluavat yhtä enemmän valmiiksi koneistettuja asennusvalmiita komponentteja.

Leinon mukaan nyt tehty kauppa ei välttämättä vähennä yhtiön yhteistyötä alihankkijoiden kanssa, jotka ovat aiemmin valmistaneet Leinovalulle jatkojalostettuja osia. Hän arvelee, että tuotantoa saadaan myytyä lisää ulkomaille. Yhtiön suoran viennin osuus on liikevaihdosta 30 prosenttia.

Leinovalu on Salossa yli 100 vuotta toiminut teräs- ja rautavalukappaleita valmistava perheyhtiö, jonka henkilöstömäärä on 160 ja liikevaihto 15 miljoonaa euroa. Leinovalu on toimittanut Wärtsilälle aiemmin moottorikomponentteja sekä Vaasaan että Turkuun.

Imatran toimihenkilö vetää uutta yritystä

AA Fabricating Oy on uusi yritys, jonka ovat perustaneet Imatra Steelin toimihenkilö diplomi-insinööri Ari Anonen , Imatran Seudun kehitysyhtiö ja Imatra Steel Oy.

Konepalveluiden tuottamiseen keskittyvä AA Fabricating ostaa Wärtsilältä erikoispulttien ja -muttereiden valmistukseen liittyvät koneet ja laitteet tuotantoaan varten. Imatra Steel ryhtyy jalostamaan raaka-aineesta valmiita lopputuotteita uuden yhtiön osakkaana.

- Halusimme lähteä tukemaan yrittäjätoimintaa ja uskomme, että paras tulos saavutetaan verkostoitumalla, perustelee Imatra Steelin toimitusjohtaja Kari Tähtinen .

Imatra Steel on Wärtsilän erikoisteräsyhtiö, jonka tuotteita ovat pyörö-, neliö- ja lattatangot sekä moottori- ja etuakselikomponentit. Yhtiö on toiminut terästankojen raaka-ainetoimittajana Wärtsilän moottoritehtaille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy