Talous

WTO ei löytänyt Koreasta
vääristäviä telakkatukia

TS/Ari Valjakka<br />Suuri osa korealaistelakoiden rakentamista laivoista on toistaiseksi tankkereita ja kauppa-aluksia.
TS/Ari Valjakka
Suuri osa korealaistelakoiden rakentamista laivoista on toistaiseksi tankkereita ja kauppa-aluksia.

Pekka Hakanen

Maailman kauppajärjestö WTO ei ole löytänyt huomautettavaa Etelä-Korean telakkatuesta. Sen sijaan kauppajärjestö pitää EU:n telakkatukia WTO:n sääntöjen vastaisina. Asiasta ovat kertoneet viime päivinä useat kansainväliset julkaisut, muun muassa brittiläinen laatulehti Financial Times.

Tiedot perustuvat WTO:n paneelin tekemään alustavaan päätösehdotukseen. Päätösesitys on luottamuksellinen ja sitä ei ole tarkoitettu julkisuuteen. Suomalaislähteet muistuttavat, että tietovuoto voi olla hyvin tarkoitushakuinen. Ulkoministeriö ei halua vielä kommentoida keskeneräistä päätöstä mitenkään.

WTO:n riidanratkaisuelimen antama lopullinen päätös julkaistaan alkuvuodesta, jonka jälkeen osapuolet voivat vielä valittaa siitä WTO:n valituselimeen. Lopullisen päätös syntynee kesän korvalla.

EU valitti Koreasta

Telakkakiista sai alkunsa, kun Euroopan Unioni kanteli Etelä-Korean telakkatuesta. EU epäili, että telakat saivat korealaisilta alihintaisia lainoja. EU:n mukaan valtion omistamat korealaiset pankit olisivat nollanneet lainasalkuistaan telakoiden lainoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Korea ei kuitenkaan jäänyt odottamaan valituksen lopputulosta, vaan maa kanteli EU:n telakkatuista. Lopputuloksena näyttääkin olevan, että Etelä-Korea voittaa molemmat jutut. Ainakin aasialaiset lehdet ovat julistaneet Korean jo voittajaksi.

Lehtitietojen mukaan WTO on löytänyt vain pieniä puutteita Korean toimista. Kauppajärjestöstä vuotaneiden tietojen mukaan tukimuodot ovat yksittäisissä tapauksissa olleet laittomia. WTO vaatiikin näiden tukien poistamista.

Itse päätapausta eli Etelä-Korean valtion myöntämää uudelleenjärjestelytukea WTO piti hyväksyttävänä. Korea myönsi telakoille tukea Aasian talouskriisin eli vuoden 1998 talousromahduksen jälkimainingeissa.

Sen sijaan WTO katsoo, että osa EU-maista on syyllistynyt vääristävien telakkatukien käyttöön. Järjestö ei hyväksy EU:n tilapäistä puolustuksellista tukimekanismia, joka on suunnattu Koreaa vastaan.Tämä tuki on ollut kuusi prosenttia sopimushinnasta. Tukea ovat maksaneet ainakin Tanskan, Ranska, Saksa, Espanja ja Hollanti.

Etelä-Korea on maailman suurin laivanrakentaja. Maan osuus laivatilauksista on viime vuonna yli 40 prosenttia.

Korealaiset kovia riitelemään

Etelä-Korea on ennen telakkakiistaa ollut mukana peräti joka kymmenessä WTO:n ratkaisemassa kauppariidassa. Maa on itse vienyt 20 tapausta WTO:n riitojenratkaisuun ja sitä vastaan on kanneltu 13 kertaa. Valtaosa eli 22 tapausta on kyetty sopimaan ennen WTO on antanut asiasta tuomionsa.

Korealaisten kyvykkyydestä kuitenkin kertoo, että se on voittanut kaikki WTO:n käsittelyyn viemänsä tapaukset. Vastapuolen kantelemissa jutuissa maa on menestynyt hyvin, sillä WTO:n paneelin ratkaisemista viidestä jutusta kaksi on päätynyt Korean voittoon.