Uutiset

Aasian tuhoalueella etsitään nyt kuolleita

LK/AFP<br />Thaimaan armeijan sotilaat kantoivat hyökyaallon surmaaman länsimaisen turistin ruumista Khao Lakin rannalla tiistaina.
LK/AFP
Thaimaan armeijan sotilaat kantoivat hyökyaallon surmaaman länsimaisen turistin ruumista Khao Lakin rannalla tiistaina.

Etelä- ja Kaakkois-Aasian luonnonkatastrofin kuolonuhrien määrä kasvoi tiistaina pelastajien kootessa ruumiita hyökyaaltojen jättämän hävityksen keskeltä. Surevat ihmiset kokoontuivat joukkohautajaisiin ja ruumiita lojui mätänemässä auringossa siellä, minne pelastajat eivät ehtineet. Tiedossa olevien kuolonuhrien määrä lähestyi 60 000:tta.

Kansainvälinen yhteisö valmistautui ainutlaatuisen laajaan apu-urakkaan.

- Tämä on suurin katastrofi, jonka olemme nähneet vuosikymmeniin. Emme ole vielä nähneet jäävuoren huippuakaan, arvioi Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton pääsihteeri Markku Niskala .

YK:n mukaan tuhoalueelle on lähivuorokausina saapumassa satoja avustustarvikkeita ja asiantuntijoita kuljettavia lentokoneita eri puolilta maailmaa.

- Avun saanti edes ulos lentokentältä muodostuu valtavaksi ongelmaksi -- Polttoaineitta ja ajoneuvoja ei ole, YK:n humanitaaristen asioiden osaston OCHA:n apukoordinaattori Michael Enqvist sanoi Sumatran saarella Acehissa, mikä sijaitsee lähellä hyökyaallot nostattaneen maanjäristyksen keskusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puolet Indonesian runsaasta 27 000 kuolonuhrista on kirjattu Acehissa. Meulahin kaupungissa kuoli tiettävästi 10 000 ihmistä.

Sri Lankassa kuolleita oli uutistoimisto AFP.n tietojen mukaan lähemmäs 17 600 ja Intiassa 11 500:n uskotaan kuolleen. Intian viranomaiset arvioivat 7 000 menehtyneen järistyskeskuksen tuntumassa sijaitsevilla Andamaanien ja Nikobaarien saarilla, joista moniin ei ole vielä saatu yhteyttä.

Avunpyyntöjä tuli myös Afrikasta. Somaliassa yli 100 on kuollut ja 10 000 on koditta tsunamin rusikoitua rannikkoa 6 000 kilometrin päässä järistyskeskuksessa.

Taudit uhkaavat, turisteja kotiin

Miljoonat ihmiset ovat tuhoalueella koditta ja kymmenettuhannet loukkaantuneet. Sri Lankassa 1,5 miljoonaa ihmistä - 7,5 prosenttia koko väestöstä - on väliaikaissuojissa temppeleissä ja kouluissa.

Pelko kulkutautien - koleran ja lavantaudin - leviämisestä kasvoi, koska monin paikoin juomavesi on saastunut käyttökelvottomaksi. Kaakkois-Intian uhrien evakuointileireillä ripulisairaudet ovat alkaneet jo levitä.

- Epäilemättä on mahdollista, että tarttuviin tauteihin kuolisi yhtä moni kuin tsunamin uhrina, Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntija David Nabarro varoitti.

Luonnonmullistus tuhosi lukemattomien ihmisten kodin ja elinkeinon ennestään köyhissä maissa.

- Emme voi mitenkään käsittää tämän hintaa köyhille yhteisöille, nimettömille kalastajille ja kalastajakylille --jotka huuhtoutuivat pois. Sadattuhannet ovat menettäneet toimeentulonsa, YK:n alipääsihteeri Jan Egeland muistutti.

Isku oli kova Thaimaan tapaisille turistikohteille, missä 1 500 kuolleesta yli 700 on ulkomaisia matkailijoita.

- Pelastustyöntekijät kaivavat paljain käsin, kirvein ja lapioin rakennusten raunioita ja pirstaleita -- Meillä ei ole tarpeeksi arkkuja, thaimaalaisviranomainen kertoi suomalaisillekin tutussa Khao Lakissa Thaimaassa.

Kymmenientuhansien matkailijoiden evakuointi kotimaihinsa jatkui. Kuolleiden joukossa pelätään olevan satoja matkailijoita eri puolilta maailmaa, ainakin kaksi heistä Suomesta. Tuhansia on edelleen kateissa, heidän joukossaan 1 500 ruotsalaista.