Uutiset

SPR evakuoi suomalaisia kahdeksaan koneeseen

EPA<br />Phuketista evakuoitu Nina Austero odotti lapsineen pääsyä takaisin Suomeen Bangkokin yliopiston tiloissa tiistaina.
EPA
Phuketista evakuoitu Nina Austero odotti lapsineen pääsyä takaisin Suomeen Bangkokin yliopiston tiloissa tiistaina.

ERJA TAPANA

- Tiistaina iltapäivällä täkäläistä aikaa Suomeen lensi Phuketista 220 Thaimaassa lomaillutta. Matkustajien joukossa oli nelisenkymmentä eriasteisesti loukkaantunutta ihmistä. Mutta järkyttävä tapahtuma tuntui koetelleen näitä suomalaisia erityisesti henkisesti. Kovasti mielellään ja helpottuneina kokeneet lomailijat lähtivät kotilennolle, selvittää SPR:n avustustyöntekijä Erkki Banerjee , joka saatiin langan päähän illalla Phuketin lentokentältä.

Kaikkiaan vasta "työkentälle" tulleessa ryhmässä on Banerjee mukaan lukien yhdeksän avustajaa, joista valtaosa on lääkintäväkeä. Matka Suomesta Phuketiin kestää kaksitoista tuntia, puoli vuorokautta.

Lentokentän ikkunoista avautuvassa maisemassa ei Banerjeen mukaan enää tulvia näy, vaan hyökyaaltojen tuoma vesi on jo vetäytynyt. Phuketin kenttä sijaitsee aivan veden tasalla.

Banerjeen ryhmän evakuointitehtävänä on saattaa suomalaisturistit Thaimaasta lauantaihin mennessä Suomeen.

- Meillä on kahdeksan konetta täytettävänä. Matkaajia on kaikkiaan reilut 2 000, joita kaikkia ei ole vielä tavoitettu. SPR järjestelee lentoja yhdessä matkatoimistojen kanssa.

Banerjeen mukaan SPR:n joukot avustavat ensi aluksi pelkästään Thaimaassa olevia suomalaisia. - Mitä mahdollisesti myöhemmin on tulossa, siitä ei ole vielä tietoa.

Puhelinkeskustelun päättyessä myöhään tiistai-iltana Thaimaan aikaa Banerjee ja SPR:n muut avustajat ovat lähdössä lentokentältä Phuketiin sairaaloihin katsastamaan suomalaisia loukkaantuneita.

- Ensimmäisten joukossa pyrimme saattamaan kotilennolle pahoin loukkaantuneet ja lapsiperheet. Osa lääkäreistä lähteekin potilaiden mukana kotilennolle.