Uutiset

Ukrainan Jushtshenko
tarjosi Venäjälle
sovinnon kättä

LK/REUTERS<br />Ukrainan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Jaroslav Davidovytsh esitteli presidentinvaalin lopullisia tuloksia Kiovassa tiistaina.
LK/REUTERS
Ukrainan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Jaroslav Davidovytsh esitteli presidentinvaalin lopullisia tuloksia Kiovassa tiistaina.

Venäjä on kumppanimme, sanoi Ukrainan tapaninpäiväiset vaalit voittanut oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko tiistaina venäläisen Izvestija-lehden haastattelussa. Suhteiden rakentaminen vaalikamppailun aikana syntyneiden haavojen jäljiltä vie hänen mukaansa aikaa enemmän kuin kuukauden.

Jushtshenko sai presidentinvaalien toisen kierroksen uusintavaaleissa 51,99 prosenttia äänistä ja pääministeri Viktor Janukovytsh 44,19, ilmoitti keskusvaalilautakunta tiistaina, kun kaikki äänet oli laskettu.

- Ei pidä unohtaa slaavilaisia juuriamme, perheiden välisiä yhteyksiä, kulttuuria, kieltä, Jushtshenko sanoi. Ukrainan etujen mukainen johtopäätös on hänen mukaansa se, että Venäjä on Ukrainan kumppani.

Jushtshenko toisti syytöksensä, jonka mukaan Venäjän tukema Ukrainan hallitus oli hänen dioksiinimyrkytyksensä takana. Hän sanoi myös, ettei Venäjän kampanjointi yhden ehdokkaan puolesta unohdu nopeasti.

Jushtshenkon tavoitteena on saada Ukraina Euroopan unionin ja sotilasliitto Naton jäseneksi.

Janukovytsh ei ole myöntänyt tappiotaan vaaleissa ja on ilmoittanut valittavansa vaalivilpistä. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin mukaan vaaleissa ei esiintynyt merkittävää vilppiä.

Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov sanoi Interfax-uutistoimistolle, ettei hän odota suuria muutoksia maansa ja Ukrainan välille puolustus- ja turvallisuuskysymyksissä.

Venäjän Mustanmeren-laivaston tukikohta on ukrainalaisessa Sevastopolissa.