Uutiset

Kadonneita löytyy
koko ajan lisää

Aila-Liisa Laurila

Kadonneina pidettyjä Kaakkois-Aasian matkaajia löytyy koko ajan lisää. Siksi omaisten ei vielä missään nimessä kannata luopua toivosta saada läheisiään elävinä kotiin.

- Finnmatkojen tavoittamattomissa olleiden asiakkaiden määrä on laskenut 470:stä 300:aan. Paikan päälle on lähetetty lisää apujoukkoja, tiedotuspäällikkö Anu-Eveliina Mattila kertoo.

Aurinkomatkojen matkustajista tiistai-iltana oli kateissa 53-54 ja Tjäreborgin matkustajista 60.

Thaimaan kriisialueella oli alunperin arviolta 2 500 ja Sri Lankassa 550 suomalaismatkailijaa. Noin tuhat on tähän mennessä palannut.

Osa Helsinkiin lentäneistä on tosin jatkanut edelleen Ruotsiin, ja osa suomalaisista on tullut muilla lennoilla kuin ulkoministeriön organisoimilla noutolennoilla.

Matkatoimistojen edustajat korostavat, että useisiin asiakkaisiin ei ole saatu yhteyttä, koska heidän olinpaikkaansa ei tiedetä. Matkapuhelimet ovat kadoksissa tai ne eivät toimi.

- Ihmisiä on erilaisissa kokoontumiskeskuksissa, sairaaloissa, luostareissa ja temppeleissä. Toisaalta Bangkogista lensi kotiin ihmisiä, jotka eivät ole ilmoittautuneet mihinkään, Mattila kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Finnmatkojen tietojen mukaan jopa 73 prosenttia kolmella ensimmäisellä lennolla kotiutuneista ei ollut ilmoittautunut matkakohteessaan matkatoimistolle.

Monet turistit ovat ottaneet yhteyden ainoastaan omaisiinsa. Matkatoimistot toivovatkin, että he välittäisivät tiedon onnistuneesta yhteydenotosta edelleen myös matkanjärjestäjälle.

Noin neljännes Kaakkois-Aasian matkaajista ei kuulu matkatoimistojen matkustajatiedostoihin, koska on lähtenyt matkalleen omatoimisesti.

Kovin huonokuntoisia onnettomuuden uhreja ei ole vielä tähän mennessä Suomeen tuotu. Vain muutama on viety sairaalahoitoon. SPR:n kriisipäivystys on saanut auttaa tulijoita lähinnä käytännön asioissa. Vaateapu on ollut kaikkein kysytyintä. Monilla on saapuessaan yllään vain helleasu.

- Kaikilla on kiire kotiin. Monien ongelma on, kuinka pääsevät kotiin, jos ei ole edes rahaa, valmiustoiminnan päällikkö Leena Kämäräinen kertoo.