Talous

Vahva euro syö Stora Enson tulosta

Juha Kaihlanen

Metsäjätti Stora Enson tiistaina antama tulosvaroitus ei yllättänyt alaa seuraavia sijoitusasiantuntijoita. Stora Enso kertoi, että euron vahvistuminen dollariin verrattuna heikentää yhtiön liikevoittoa loka-joulukuussa 20 miljoonaa euroa. Loma-ajan seisokeista kertyy 10 miljoonaa euroa tavallista suurempi lasku.

Pankkiiriliike Opstockin analyytikon Henri Parkkisen mukaan yhtiön ilmoitus ei ollut yllätys. Stora Enson toimitusjohtaja Jukka Härmälä arvioi jo tammi-syyskuun tuloksen julkistuksen yhteydessä, että dollarin arvon aleneminen saattaa heikentää yhtiön tulosta.

- Nyt tälle arviolle tuli vahvistus, Parkkinen tulkitsi tulosvaroitusta.

Euro vahvistui vuoden viimeisellä neljänneksellä 1,25 dollarista 1,35 dollariin. Metsäyhtiöille kuten muullekin vientiteollisuudelle dollarin heikkeneminen on keskimäärin huono uutinen. Parkkisen mukaan uusia tulosvaroituksia ei silti välttämättä ole tulossa.

Stora Enson sijoittajasuhdejohtaja Ulla Paajanen-Sainio totesi, että yhtiö halusi kertoa tuloksen heikkenemisestä, koska kaikille sijoittajille se ei välttämättä ollut selvää.

Markkinoilla arveltiin, että Stora Enso halusi antaa viestin myös tuleviin työmarkkinaneuvotteluihin. Paperiteollisuus jättäytyi työnantajien aloitteesta pois keskitetystä tuloratkaisusta. Paperiteollisuuden palkoista neuvotellaan ensi vuoden alkupuolella.

Neuvottelupöydässä kiistaksi on nousemassa joulun ja juhannuksen tuotantoseisokit, jotka nostavat metsäyhtiöiden mukaan Suomessa tuotantokustannuksia kilpailijamaita korkeammiksi.

Stora Enso ilmoitti tiistaina myös työeläkkeiden ja työkyvyttömyyseläkkeiden kirjauksesta, joka parantaa tulosta 170 miljoonaa euroa. Kysymys on sosiaali- ja terveysministeriön uusien ohjeiden mukaisesta teknisestä kertaluontoisesta kirjauksesta.