Uutiset

Vankien väkivalta on lisääntynyt rajusti Kakolassa

TS/Marttiina Sairanen<br />Vuoden vakavin pahoinpitely Kakolassa tapahtui keväällä käytävällä, jossa ulkomaalainen vanki hakattiin sairaalakuntoon metalliputkella ja teräaseella. Kuvan vangeilla ei ole mitään tekemistä tapauksen kanssa.
TS/Marttiina Sairanen
Vuoden vakavin pahoinpitely Kakolassa tapahtui keväällä käytävällä, jossa ulkomaalainen vanki hakattiin sairaalakuntoon metalliputkella ja teräaseella. Kuvan vangeilla ei ole mitään tekemistä tapauksen kanssa.

MARJA SALEVA

Väkivalta ja sen uhka ovat lisääntyneet rajusti Lounais-Suomen vankilassa eli Kakolassa parina viime vuonna.

Vankien välisiä vakavia yhteenottoja on tänä vuonna tullut ilmi jo kuusitoista ja viime vuonna yhdeksän, kun niitä 2000-luvun alussa ilmoitettiin yksi tai kaksi vuodessa.

Henkilökunta on joutunut vakavan väkivallan kohteeksi tänä vuonna kuusi kertaa, kun aiempina vuosina tapauksia on ollut nollasta kahteen.

Läheskään kaikki tapaukset eivät kuitenkaan tule henkilökunnan tietoon. Osa vangeista ei koston pelossa uskalla tehdä edes nimetöntä ilmoitusta terveydenhuollolle.

Ahtaus lisää pahoinpitelyjä

Parhaiten väkivallan lisääntymistä kuvaa pelkääjävankien määrän kasvu viime vuosina.

- Pelkääjiä on nyt lähes 80 eli joka viides vangeista, kun heitä viime vuonna oli 50. Aikaisemmin määrä oli vielä alhaisempi, 20-30, johtaja Juhani Järvi vertaa.

Pelkääjät ovat vankeja, jotka ovat itse ilmoittautuneet pelkääjiksi ja jotka asuvat vankilassa muista erillään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Järvi listaa väkivallan kasvulle monta selitystä: järjestäytynyt rikollisuus ja jengiytyminen, huumevelat ja vankiloiden ahtaus.

- Meillä on 330 paikkaa muurin sisäpuolella ja enimmillään 420 vankia. Se heijastuu ilmapiiriin, Järvi toteaa.

Järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyy uusien jäsenten värväämistä, velkojen perimistä ja vasikoiden paljastamista, mihin taas kuuluu pahoinpitelyjä, uhkailua ja painostusta. Jos jonkun epäillään puhuneen toisen tekemisistä esitutkinnassa, siitä voi joutua kärsimään vankilassa.

Väkivaltaa torjutaan siirtämällä vankeja osastolta toiselle. Mutta kun vankila on täynnä, se ei enää onnistu.

Hankalimmat vangit Kakolassa

Yleensä väkivalta on vankien välistä. Useimmiten erittäin vaaralliseksi luokiteltu vanki hyökkää pelkääjän kimppuun.

- Usein kovan luokan rikollinen pakottaa tai palkkaa jonkun toisen tekemään väkivallanteon. Tietoon ei aina tule, kuka todellisuudessa on teon taustalla, Järvi kertoo.

Myös pelkääjien välillä voi olla väkivaltaa. Vanki saattaa ilmoittautua pelkääjäksi vain päästäkseen tekemisiin jonkun tietyn pelkääjän kanssa.

Kakolassa väkivaltaa ja sen uhkaa on enemmän kuin muissa vankiloissa. Kakolaan sijoitetaan edelleen kaikkein hankalimpia vankeja, vaikka sijoitusmääräykset eivät enää niin velvoita. Vankiaineksen vaikeutta kuvaa suljetulla osastolla istuvien määrä. Heitä on vangeista kolmannes eli huomattavasti enemmän kuin muissa vankiloissa.

TS/Marttiina Sairanen<br />Marraskuussa vankilan pesutiloissa sattui verinen pahoinpitely, jossa puista penkkiä käytettiin todennäköisesti aseena.
TS/Marttiina Sairanen
Marraskuussa vankilan pesutiloissa sattui verinen pahoinpitely, jossa puista penkkiä käytettiin todennäköisesti aseena.
TS/Marttiina Sairanen<br />Vankien hallusta löytyy säännöllisesti itsetehtyjä aseita. Keskimmäiset teräaseet on tehty ruokalan veitsistä.
TS/Marttiina Sairanen
Vankien hallusta löytyy säännöllisesti itsetehtyjä aseita. Keskimmäiset teräaseet on tehty ruokalan veitsistä.