Uutiset

Tähden menestys
lavensi kilpaurheilua

Urheiluvuosi 2004 huipentui elokuussa Ateenan nostalgisiin olympiakisoihin. Ampuja Marko Kemppainen ja painija Marko Yli-Hannuksela pitivät hopeamitaleillaan Suomen mitalikannassa, mutta muuten kisamenestys jäi vaisuksi.

  Se aiheutti vilkkaan keskustelun Suomen huippu-urheilun tilasta ja sai aikaan lopulta Suomen olympiakomitean puheenjohtajan vaihtumisen. Tapani Ilkan 16 vuotta kestäneen kauden jälkeen Suomessa siirryttiin Roger Talermon puheenjohtaja-aikaan.

Talvikausi 2004 päättyi Janne Ahosen mäkihypyssä ja Hannu Mannisen yhdistetyssä järjestämiin maailmancupin voittojuhliin. Uusi kausi näytti alkavan yhtä riemukkaasti.

Lisäksi alppitähdet Kalle Palander ja Tanja Poutiainen kohottivat suomalaisten kansallista itsetuntoa aloittamalla uuden kauden suoraan palkintosijoilta.

Jääkiekon SM-liigassa TPS voitti runkosarjan, mutta joutui loppuottelussa tunnustamaan Oulun Kärpät paremmakseen. MM-kisoissa Leijonat pelasivat uuden päävalmentajansa Raimo Summasen johdolla kuudenneksi. Tie katkesi, kun vastaan tuli maailmanmestariksi edennyt Kanada. Syksyn World Cupissa Suomi jyräsi varmalla pelillä loppuotteluun asti, mutta taas Kanada osoittautui hivenen paremmaksi. Turnauksen jälkeen Summanen jätti myrskyisän pestinsä maajoukkueen käskijänä ja hänen tilalleen päävalmentajaksi nousi Erkka Westerlund.

Ateenan paralympialaisissa syyskuussa Suomi saavutti kahdeksan mitalia, joista neljä oli kultaisia.

Ratakelauksessa kaksi kultamitalia voittanut porilainen Leo-Pekka Tähti on saanut paljon myönteistä julkisuutta ja on laventanut kilpaurheilun kuvaa.

URHEILU - Kalle Virtapohja