"Varoitusta ei otettu tosissaan"
Maanjäristyksiä ja hyökyaaltoja, tsunameja, voidaan ennakoida omilla mittauslaitteillaan. Erikoistutkija Matti Tarvainen Helsingin yliopiston seismologian laitokselta sanoo, että ainakin Japanilla ja Yhdysvalloilla on Tyynenmeren alueella oma tsunamivaroituskeskus.
- Laitteet ovat laajasti käytössä, mutta käytetäänkö niitä ja osataanko tulkita oikein, se on toinen juttu, Tarvainen sanoo.
Hänen mukaansa ongelmallista on myös se, otetaanko annettu varoitus tosissaan.
- Väitetään, että Yhdysvaltain viranomaiset ovat antaneet tsunamivaroituksen, mutta siihen ei ole reagoitu.
Varoitusten vaikeus on siinä, että tsunameja ei esiinny usein, joten varoituksiin vastaaminen on vaikeaa.
- Evakuoinneissa on aina otettava huomioon se, että rannikoilla asuu kymmeniä miljoonia ihmisiä. Mihin heidät olisi evakuoitu parin tunnin aikana? Siinä olisi todennäköisesti vain aiheutettu suuri katastrofi pelkillä hyvää tarkoittavilla eleillä.
Tarvainen arveleekin, että ennakkotieto on jäänyt huomiotta vain yhdestä syystä:
- Varoitusta ei otettu tosissaan.
Sysmässä maa liikkui sentin
Erikoistutkija Tarvainen muistaa vuoden 1975, jolloin Kiinassa annettu maanjäristysvaroitus pelasti suurimman osan isohkon kaupungin asukkaista. Vuorokauden sisällä järistys tuhosi koko kaupungin ja 3 000 ihmistä kuoli.
Silti seuraavana vuonna tapauksesta ei otettu oppia ja Kiinassa kuoli maanjäristyksessä noin 250 000 ihmistä.
- Ennustamisen taito on hyvin suhteellista, Tarvainen päättelee.
Vielä maanantainakin kello 12.16 Sysmän reaaliaikainen seismografinen mittari rekisteröi 6,0 richterin suuruisen järistyksen Aasian katastrofialueelta. Tällaisia jälkijäristyksiä on Tarvaisen mukaan luvassa useita viikkoja. Voimakkaimmat Suomessa mitatut jälkijäristykset ovat olleet lähelle seitsemän.
Kaakkois-Aasian maanjäristys tuntui yllättävän voimakkaasti myös Suomessa. Sysmässä maa liikkui järistyksen takia jopa lähes sentin.
Tarvainen ei usko, että järistykset nostattavat enää uusia hyökyaaltoja, mutta talojen tärinää ja sortumisiakin niistä varmasti seuraa. Tsunami syntyy, jos järistys tulee tarpeeksi lähellä merenpintaa.
- On myös huomattava että kuutosen järistys on vain tuhannesosa amplitudiltaan (eli miten paljon maa liikkuu) ja kolmaskymmenestuhannesosa energialtaan, Tarvainen vertaa jälkijäristystä Aasiassa sunnuntaina tsunamin nostattaneeseen 8,9 richterin järistykseen.