Uutiset

Raision kirjaston vuoto korjataan alkuvuonna

RITVA SETÄLÄ

Arkkitehtuuristaan kiitetyssä viisivuotiaassa Raision kirjastossa on ilmennyt veden tuloa sisään silloin, kun myrskyt ovat piesseet suojatonta etelänpuoleista seinää. Vika korjataan alkuvuonna 45 000 eurolla.

Kaupungin rakennuttajainsinööri Jari Sulander selvittää, että ylhäällä sijaitseva ilmanvaihdon konehuoneen harkkorakenteinen 300-neliöinen seinä on päästänyt vettä läpi, kun siihen on osunut etelästä tai lännestä voimalla tuleva sade.

Jo pitkään tiedetty vika ilmeni täydessä laajuudessaan 11.-12. marraskuuta Panu-myrskyn aikaan ja toistui Rafael-myrskyn aikaan 22. joulukuuta. Vettä on valunut sisällä alakertaan asti.

- Maalatut betoniseinät kirjaston yläkerrassa ovat vekkaantuneet, ja ne otetaan auki kuivumista varten. Aineistoa ei ole kastunut tai tuhoutunut. Yhden kiinteän puuhyllyn pinta on kostunut. Isoja aineellisia vahinkoja ei ole tullut, summaa kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Tiina Salo .

Kenenkään terveydelle ei tiettävästi ole kosteusvauriosta koitunut haittaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Harkkorakenteessa halkeamia

Kaupunginhallitukselle annetun selvityksen mukaan ilmastoinnin konehuoneessa on 60 metriä leveä ja viisi metriä korkea ulkoa rapattu harkkoseinä, jonka alaosa on nauhaikkunaa.

  Ikkunoiden takia ikkunoiden yläpuoli on kannatettu teräsbetonipalkilla ja toinen puoli konehuoneen lattiana toimivalla ontelolaatastolla.

  Erikoisen rakenteen takia harkkoseinään on päässyt syntymään halkeamia. Harkkorakenteen lämmöneristekerroksessa vesi on päässyt valumaan nauhaikkunoiden kohdilta kirjastorakennukseen.

Seinärakenteen korjaamiseksi oli jo ennen myrskyjä pyydetty kirjaston suunnitelleelta arkkitehti Hannu Tikalta korjausehdotus. Sen mukaan harkkoseinä päällystetään vastaavalla aaltoprofiilipellillä, jota ilmastoinnin konehuoneen toinen seinä on ollut alusta saakka.

Sulanderin mukaan suunnittelija tai urakoitsija ei tunnusta tehneensä virhettä, eikä kaupunki ole lähtenyt syyllistä etsimäänkään, koskei vaurio ole kovin iso.

Kirjaston suunnitteli Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy, ja rakennesuunnittelun teki Turun Juva Oy. Rakennusurakoitsijana oli Hartela Oy.

Raision kirjasto-auditorio valmistui kesällä 1999. Loppuvuodesta se valittiin vuoden 1999 betonirakenteeksi.

Rakennuksessa sijaitsevat pääkirjasto, auditorio ja kaupungin johtokeskus.