Uutiset

Jushtshenko valittiin selvin luvuin
Ukrainan uudeksi valtionpäämieheksi

EPA<br />Viktor Jushtshenko esiintyi sunnuntain vaalikierroksella voitonvarmana.
EPA
Viktor Jushtshenko esiintyi sunnuntain vaalikierroksella voitonvarmana.

Vaalihuoneistojen sulkeuduttua Ukrainan presidentinvaalin uusintakierroksella sunnuntaina oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko johti ovensuukyselyjen mukaan venäläismielistä pääministeriä Viktor Janukovytshia prosentein 56,5-41.3.

Lopullisia tuloksia odotetaan maanantaina, mutta ovensuukyselyjen jossain määrin vaihdelleet tulokset näyttivät myöhään illalla selvää suuntaa. Ensimmäisissä luvuissa Jushtshenko johti peräti 58-38.

Poliittisten mullistusten kourissa elävät ukrainalaiset palasivat sunnuntaina äänestysuurnille kolmatta kertaa kahden kuukauden kuluessa.

Presidentinvaalin uusinta määrättiin järjestettäväksi, kun oppositiovoimat syyttivät hallitusta laajasta vaalipetoksesta ja suosikkinsa Viktor Jushtshenkon myrkytysyrityksestä.

Jushtshenko, 50, on luvannut johdattaa ukrainalaiset sekä Euroopan unionin että Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton jäseneksi tai ainakin lähemmäksi niitä. Hänen kilpailijansa Viktor Janukovytsh, 54, tunnetaan sen sijaan ennen kaikkea ilmoituksesta vaalia historiallisia suhteita naapurimaahan Venäjään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jos Jumala suo, tämä tulee olemaan viimeinen äänestys, toivoi syrjään astuva presidentti Leonid Kutshma.

Syytöksiä heiteltiin molemmin puolin

Jushtshenkon kannattajat syyttivät vastapuolta vaalivilpistä eräissä äänestyspisteissä muun muassa Harkovan ja Odessan alueilla. Vilpin väitettiin tapahtuneen pääasiassa kiistellyn kotiäänestyssäännön turvin.

Opposition vaalitarkkailijat Donetskissa syyttivät Janukovytshin kannattajia myös siitä, että nämä olisivat lisänneet listoille luvattomia äänestäjiä.

Janukovytshin kannattajat puolestaan väittivät kilpailijoidensa sulkeneen korkeiden rakennusten hissejä, minkä vuoksi invalidit eivät päässeet siirtymään vaalihuoneisiin antamaan ääntään pääministerille.

Lisäksi muun muassa Venäjän, Valko-Venäjän ja Moldovan tarkkailijat syyttivät Jushtshenkoa propagandasta vaalihuoneistojen edustoilla. Tarkkailijat olivat nähneet vaalimainoksia ja Jushtshenkon oransseja vaalisymboleja jaettavan äänestykseen meneville.

Keskusvaalilautakunta tutki esitetyt syytteet ja totesi äänestyksen sujuneen ilman suuria väärinkäytöksiä.

Tuttu aukio täyttyi

Oppositioehdokas Viktor Jushtshenkon kannattajat alkoivat täyttää tapaninpäivän iltana Kiovan ydinkeskustan Itsenäisyydenaukiota. He odottivat presidentinvaalin ensimmäisiä tuloksia rauhallisen iloisissa tunnelmissa: usko Jushtshenkon voittoon oli vahva.

Opposition väri koko vaalikampanjan ajan on ollut oranssi, joten ihmisillä oli oransseja kaulahuiveja, muovinauhoja käsivarsissaan, otsapantoja ja rintamerkkejä. Pääministeri Viktor Janukovytshin kannattajia ja heidän sinivalkoisia värejään ei näkynyt samassa määrin.

Kiovassa kannatuslukemat vaalien alla olivat 80-20 Jushtshenkon hyväksi. Monien Jushtshenkon kannattajien mielestä tunnelmat ovat tavallaan samat kuin 1991, kun Ukraina itsenäistyi Neuvostoliiton raunioilta.

- Olemme osoittaneet, että emme ole vain ruohoa syöviä lampaita vaan ajattelevia ihmisiä. Meitä ei voi kohdella kuin karjaa, vaan ihmisten mielipide on otettava huomioon; vanha päättäjäkaarti ei voi tehdä niin kuin haluaa välittämättä ihmisistä, kuvailivat monet Jushtshenkon kannattajat kuin yhdestä suusta.

Murhatulle toimittajalle muistoteltta

Georgialainen Vazha Shavelashvili on ollut Kiovassa jo yli kuukauden.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tulin, kun vallankumous alkoi marraskuun vaalin jälkeen. Haluan olla mukana demokratian kehityksessä kuten viime vuonna meillä Georgiassakin, kertoo Shavelashvili.

Hän pystytti retkeilytelttaan muistoalttarin georgialaiselle, Ukrainassa asuneelle ja syksyllä 2000 murhatulle toimittajalle Georgi Gongadzelle , joka tutki vallanpitäjien korruptiota. Nyt väistyvää presidentti Leonid Kutshmaa on syytetty Gongadzen surmauttamisesta.

- Tämä sivukatu nimetään Gongadzen kaduksi, jos Jushtshenko valitaan presidentiksi, vakuuttaa Shavelashvili osoittaen teltta-alttarin vierestä lähtevää katua, joka oli jo paperilapulla nimetty Ulitsa Gongadzeksi.

Jos Kiovan ydinkeskusta olikin lähes yhtenäistä oranssia, tyynemmin otettiin Ukrainan 'vilja-aitan' keskuksessa, 350 000 asukkaan Vinnitsassa. Kaupunki sijaitsee Kiovasta noin 240 kilometriä lounaaseen.

Vinnitsa oli yksi neljästä kaupungista Kiovan lisäksi, jotka julistivat marraskuussa heti vaalin toisen kierroksen jälkeen, etteivät hyväksy tulosta.

- Koko perheemme äänesti Jushtshenkoa. Meillä on ollut itsenäisyys yli kolmetoista vuotta, mutta työtä ja rahaa ei ole. Jushtshenkon avulla kaiken voi muuttaa paremmaksi lapsilleni ja lapsenlapsilleni, kertoo taksinkuljettaja Vasili Vinnitsasta.

Vasili ei halunnut ajatella Janukovytshin nousua valtaan, sillä tuolloin Ukrainan jako ja sisällissodan pelko muuttuisivat todellisiksi.