Uutiset

Fortum antaa asiakkaille hyvitystä yli 12 tunnin sähkökatkoista

JUSSI ORELL

Suurin osa viime viikon loppupuolella raivonneen Rafael-myrskyn aiheuttamista sähkökatkoista oli saatu korjatuksi sunnuntai-iltapäivään mennessä. Sähköttä oli kuitenkin vielä useita vapaa-ajan asuntoja.

Fortum Sähkönsiirto Oy:n käyttöpäällikön Esko Poikelan mukaan korjauksista johtuvia työkatkoja voi vielä esiintyä Salon, Someron ja Perniön alueella.

Sähkökatkosta kärsinyt asiakas on oikeutettu 10 prosentin alennukseen vuotuisesta sähkönsiirtomaksusta, mikäli katkos on kestänyt yhtäjaksoisesti yli 12 tuntia. Yli vuorokauden mittaisissa katkoissa korvaus on 25 prosenttia ja yli kolmen vuorokauden katkoissa 50 prosenttia. Korvauksen kattosumma liittymää kohden on kuitenkin 700 euroa. Korvaukset perustuvat lakiin, joten asiakkaalla tai sähkönsiirtoyhtiöllä ei ole niissä juuri neuvotteluvaraa.

Hyvitys otetaan huomioon automaattisesti kaikkien niiden asiakkaiden laskuissa, joiden tiedetään kärsineen sähkökatkosta. Mikäli vika on ollut runkoverkossa, sähköttä olleet kiinteistöt nähdään Fortumin Paimion sähkönsiirtokeskuksesta. Jos vika on ollut haarautuvissa linjoissa, on Fortum asiakkaiden ilmoitusten varassa. Näissä tapauksissa tieto katkosten pituudesta on saatu korjaustöiden yhteydessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Asiakkaan on kuitenkin varmuuden vuoksi hyvä olla meihin päin yhteydessä, Poikela sanoo. 

Tuhannet kaksi vuorokautta sähköttä

Poikela pitää selvänä, että Fortum joutuu maksamaan myös vahingonkorvauksia.

- Jos esimerkiksi ns. nollajohto on katkennut, on voinut syntyä haitallista ylijännitettä, joka on vahingoittanut jotain sähkölaitetta. Tällöin korvaamme myös laitevahingon.

Rafael-myrskyn vaurioita korjasi Lounais-Suomessa ja läntisellä Uudellamaalla noin 200 työntekijää. Heidän lisäkseen töitä paiskittiin Fortumin sähkönsiirtokeskuksessa Paimiossa. Vielä ei ole tiedossa, millaiset taloudelliset menetykset Rafael-myrsky Fortumille aiheutti.

- Sitä tutkitaan tämän viikon aikana. Sähkön toimittaminen ihmisille on nyt ollut ensisijaista, Poikela muistutti.

Viime viikon keskiviikkona iltapäivällä alkanut Rafael-myrsky jätti pahimmillaan 40 000 kotitaloutta ilman sähköä. Tuhannet kotitaloudet Perniön ja Tammisaaren seudulla joutuivat sinnittelemään ilman sähköä yli kaksi vuorokautta.