Uutiset

Anniskeluluvissa paljon
määräaikaisia peruutuksia

Ravintoloiden määräaikaisia anniskelulupien peruutuksia tehdään vuosittain lukuisia kertoja, mutta yleensä yritys kohentaa havaittuja epäkohtia jo huomautuksesta tai kirjallisesta varoituksesta. Pysyviä anniskelun lopettamisia joudutaan tekemään vain muutama vuodessa.

Lupien myöntäminen keskittyy vuoden 2005 alusta yksinomaan lääninhallituksiin sosiaali-ja terveysministeriön alaisen tuotevalvontakeskuksen keskittyessä valvovan viranomaisen rooliin. Alkoholitarkastaja Mikael Luukainen Länsi-Suomen lääninhallituksen sosiaali-ja terveysosastolta kertoi muutoksen tuovan lisätöitä viidelle uudelle tarkastajalle läänissä.

- Ehkä lupahakemusten keskittäminen kannattaa sikäli, että nyt tarkastajille näkyy paremmin kokonaisuus ja se, keitä alalla toimii, Luukainen arvioi.

Tähän saakka lääninhallitukset ovat myöntäneet anniskeluluvat ravitsemuspaikoillle, joissa on tarjottu enintään 4,7 prosenttisia alkoholijuomia sekä vähittäismyyntiin. Muusta on huolehtinut sosiaali- ja terveysministeriö.

Lääninhallituksen tarkastajat tekevät vuosittain satoja tarkastuksia pubeihin ja ravintoloihin. He huolehtivat myös jatkoaikavalvonnasta, jossa tarkastetaan, että anniskelun loppuu kello puoli neljältä yöllä ja paikka suljetaan neljältä. Anniskelun voi aloittaa aamuyhdeksältä poikkeusluvalla esimerkiksi hotellin yhteydessä. Alkoholittomien yökahviloiden luvista vastaa poliisi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tarkastajat tutkivat ensin yrityksen luvanhaltijan, osakasluettelon, yhtiösopimuksen ja henkilösuunnitelman eli keitä on töissä ja mitä kukin tekee. Henkilöiden täytyy olla päteviä ja koulutettuja. Poliisin kanssa katsotaan järjestysmieskortit. Luukaisen mukaan järjestyksenvalvojien taso on noussut ja myös sitä seurataan, hoitavatko he asiallisesti työnsä. Yrityksen taloudellinen luotettavuus ja liiketoiminnan sujuminen yleensä tutkitaan ja tuore verovelkatodistus tarkastetaan.

- Yleisimpiä rikkomuksia ovat myyminen alaikäisille tai päihtyneille. Velaksi ei myöskään saa myydä ja asiakkaille on tarjottava määrätyt määrät alkoholia eli mittalasien ja hanojen pitää olla kunnossa. Asiakkaat tosin huomauttavat herkästi, jos alkoholia on lasissa selvästi liian vähän ja niin pitääkin toimia. Kaupanteon pitää olla rehellistä, Luukainen totesi.

Myös alkoholin alkuperää tutkitaan ja moni epärehellisesti toimiva yritys onkin kärähtänyt juuri alkoholin hankintaa ja myyntiä seuraamalla.