Uutiset

Monen mieli yhä raunioina Iranin maanjäristyksen jäljiltä

Aika pysähtyi iranilaisessa Bamin kaupungissa tapaninpäivänä vuosi sitten. Voimakas maanjäristys raunioitti hetkessä yli neljä viidesosaa 2 000 vuotta vanhasta kaupungista.

Maanjäristyksessä sai surmansa noin 31 000 ihmistä, osapuilleen joka neljäs kaupungin asukas. Menetykset koskettivat käytännössä jokaista perhettä. 75 000 perhettä jäi kodittomaksi.

Valtavaa aineellista tuhoa ei ole saatu korjatuksi, ja paljon työtä riittää myös henkisessä jälleenrakennuksessa.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) on käynnistänyt Bamissa ensimmäistä kertaa mittavan psykologisen tukiohjelman heti varsinaisen katastrofin jälkeen. Järjestön työntekijät ovat jututtaneet noin 20 000:tä ihmistä. Apua tarvitsevista reilusta 9 000:sta eloonjääneestä yli 5 600 on jo päässyt terapiaan.

Apua on tarjottu muun muassa ryhmäterapian, piirustus- ja ompeluryhmien sekä lasten leikkiterapian muodossa.

Mielenterveysongelmat näkyvät avustajien mukaan esimerkiksi nukkumisvaikeuksina, perheväkivaltana ja huumeiden käytön huomattavana lisääntymisenä. Viimeksi mainittuun myötävaikuttaa se, että Bam sijaitsee tärkeällä huumekauppiaiden salakuljetusreitillä.

Usko tulevaisuuteen alkaa kuitenkin tehdä varovaista paluutaan kaupunkiin.

Perinteisen vuoden suruajan umpeuduttua uusien avioliittojen solmiminen ja muukin myönteisten asioiden juhliminen on jälleen sallittua.

- Menetin molemmat lapseni, surin ja kärsin vuoden ajan. Mutta toivottomuuteni ei tuo lapsiani takasin. Vaimoni ja minä haluamme aloittaa uuden elämän, sanoo 37-vuotias Reza Aria.

Sanoista on jo ryhdytty tekoihin: vaimo odottaa lasta.