Uutiset

Onko 110-tie
turvallinen?

Turun ja Helsingin väli on yksi Suomen vilkkaimmista reiteistä. Juhlapyhät nostavat matkustajamääriä entisestään. Sekä moottoritie että 110-tie ovat silloin ahkerassa käytössä. Keskiviikkoillan bussiturma sattui 110-tiellä Halikossa.

Mitkä Turun ja Helsingin välisistä busseista kulkevat moottoritietä pitkin ja mitkä kulkevat 110-tietä pitkin, Vainion liikenteen toimitusjohtajaMatti Vainio?

- Express-vuorot eli ne vuorot, jotka ajavat lähes pysähdyksittä Turusta Helsinkiin, kulkevat moottoritietä pitkin. Kaikki muut vuorot kulkevat 110-tien kautta. Muun muassa Paimioon ja Piikkiöön kulkeva reittiliikenne hoituu 110-tietä pitkin. Lisäksi se on usein nopeampi reitti kuin moottoritie.

Onko moottoritie turvallisempi kuin 110-tie?

- Meidän kokemuksemme mukaan ei ole. Teemme Tielaitoksen kanssa yhteistyötä teiden hoidossa. Kuljettajat ilmoittavat, jos jokin tie ei ole turvallinen. Minusta Tielaitos on hoitanut tiet hyvin. Jos keli on poikkeuksellisen huono, kuljettaja voi hidastaa vauhtia tai pysähtyä kokonaan odottamaan sään paranemista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Montako vuoroa Turun ja Helsingin välillä ajetaan päivittäin?

- Päivittäin ajetaan viitisenkymmentä vuoroa. Kummastakin kaupungista lähtee bussi noin tunnin välein. Ainoastaan ilta- ja yöaikaan on muutama tunti, jolloin bussia ei lähde, mutta vastaavasti päivisin lähtee muutamia vuoroja tiheämpään.

Paljonko Suomessa tapahtuu linja-auto-onnettomuuksia, Matkahuollon henkilöliikennepäällikköJukka Ylitalo?

- Bussionnettomuudet ovat hyvin harvinaisia. Pahin onnettomuus on ollut Konginkankaan turma. Sitä ennen oli pitkä aika, jolloin bussiliikenteessä ei kuollut yhtään ihmistä. Bussionnettomuudet ovat muutenkin harvinaisia.

Käyttävätkö ihmiset linja-autoissa olevia turvavöitä?

- Kyllä käyttävät. Turvavyön käyttö on Suomessa totuttu tapa. Turvavyön käytön suurin etu törmäystilanteessa on, että pysyy omalla paikallaan. Bussitörmäyskin voi olla aika voimakas.

HANNA VILO