Uutiset

Vilpin paljastajista ennätyskysyntä

ELINA TUUKKANEN

Kansainvälisistä kouliintuneista vaalitarkkailijoista on tässä vuodenvaihteessa melkein niukkuutta.

Ukrainan presidentin valitseminen kahden harjoittelukerran jälkeen uusintavaaleilla tapaninpäivänä on Etyjin historian mittavin tarkkailu-urakka. Kahden taannoisen vaalikierroksen vilpit olivat massiivisia. Ne on määrä välttää ja yrityksetkin paljastaa.

Samaan aikaan Lähi-idässä valmistaudutaan valitsemaan Palestiinalle presidenttiä loppiaisen jälkeen. Valmistelujen ja vaalikampanjan seuranta on täydessä käynnissä. Irakissa on vaalipäivä tammikuun lopussa. Irakilaisten toimitsijoiden ja tarkkailijoiden koulutus on aloitettu Jordaniassa, mutta paikan päälle Irakiin ei lähde suurta kansainvälistä tarkkailijajoukkoa. Syynä ovat Irakin olosuhteiden epävakaus ja vaarallisuus.

Åbo Akademin julkisoikeuden professori Markku Suksi on päntännyt rehellisten vaalien ja vilppien paljastamisen oppeja halukkaille Turussa ja muualla maailmassa kymmenen vuoden ajan. Joulun alla hän viipyi Venetsiassa koulutustarkoituksissa. Suksi kertoo yrittäneensä saada kurssille luennoitsijoita kokeneista voimista, mutta vetäneensä vesiperiä. Tekijät olivat jo kentällä Ukrainassa tai Lähi-idässä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ukrainan kaksi ensimmäistä vaalikierrosta olivat yllätyksellisiä paitsi muulle maailmalle, myös Ukrainan valtaa pitäneille viranomaisille. Suksi sanoo pääministeri Viktor Janukovytshia tukeneiden viranomaisten päättäneen hoitaa vaalit kotiin jopa murhayrityksen voimalla, mutta näiden joutuneen kampanjan ja vaalien aikaisten yllätysten vuoksi tekemään suunnitelmien muutoksia, jotka läpinäkyvyydessään epäonnistuivat. Opposition Viktor Jushtshenkon kannatuksen määrä ei ollut heidän tiedossaan etukäteen.

Ukrainassa on ollut joukko vaalitarkkailijoita jatkuvasti ensimmäisestä vaalikierroksesta lähtien. Vaalien ajaksi kansainvälinen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön joukko kasvaa tuhanteen. Sellaista Etyj-tarkkailijoiden määrää ei ole ollut aikaisemmin ainoissakaan vaaleissa. Vain YK:n järjestämät Kambodzhan vaalit menivät maailmanlaajuisesti ottaen tämän tapaninpäivän tarkkailuprojektin ohi.

Ukrainan parlamentti muutti vaalilakeja joulukuun alussa. Markku Suksi pitää kolmea muutosta tärkeimpinä: Äänestäjiä ei enää voida kuljettaa bussilasteittain äänestyspaikalta toiselle, sillä poissaolevien äänten vilpillinen käyttäminen estettiin. Kotiäänestys ei voi olla entisellä tavalla villiä, koska se pitää tilata ennakolta. Ja kolmanneksi vaalitoimikuntien jäseniä ei Ukrainassa enää voida sulkea ulos vaalitehtävistä vain paria päivää ennen, kuten tapahtui syksyllä. Karsinoiminen tyhjensi oppositiojohtajan kannattajia ulos joistakin Itä-Ukrainan vaalipisteistä ja mahdollisti vilpilliset vaalitoimitukset ja äänten laskennat.