Talous

Microsoftin
sakot pysyvät voimassa

EY-tuomioistuin on päättänyt pitää voimassa ohjelmistojätti Microsoftille aiemmin määrätyt sakot ja muut rangaistukset. Tuomioistuimen ensimmäisen asteen mielestä mielestä Microsoft ei kyennyt todistamaan, että lähes 500 miljoonan euron sakoista olisi sille peruuttamatonta vahinkoa.

Kiista koskee Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmän väitettyä monopoliaseman väärinkäyttöä. EU:n kilpailuviranomaiset katsoivat maaliskuun lopussa, että Microsoft on rikkonut kilpailulakeja kytkiessään Media Player -ohjelmansa kiinteästi Windows-käyttöjärjestelmään.

Tämän vuoksi Microsoftille määrättiin ennätysmäiset 497 miljoonan euron sakot. Lisäksi EU vaati päätöksessään Microsoftia eriyttämään Windowsin ja Media Playerin kolmen kuukauden kuluessa. Microsoft valitti päätöksestä EY-tuomioistuimeen Luxemburgiin.

EU:n komission kilpailuasioista vastaavan tiedottajan Jonathan Toddin mielestä päätös on eduksi kuluttajille, sillä nyt Microsoftin on pakko tarjota Windows-käyttöjärjestelmänsä ilman Media Player -ohjelmaa. Microsoft ilmoittikin heti keskiviikkona, että se aikoo tarjota Windowsin ilman Media Playeria ja kertoa kilpailijoilleen tarkemmin ohjelmistonsa yksityiskohdista.

- Aiomme noudattaa tuomioistuimen päätöstä heti, Microsoftin edustaja Brad Smith sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Microsoft valitti kuitenkin lehdistötiedotteessaan, että päätös tuo hyvin vähän etuja kilpailijoille ja kuluttajille Euroopassa. Tosiasiassa päätös tulee haittaamaan monia Windowsin käyttäjiä ja niitä tuhansia yrityksiä, jotka ovat rakentaneet yritystoimintansa Windowsiin perustuen, se sanoi.

Microsoft voi vielä valittaa tuomiosta EY:n tuomioistuimen ylempään asteeseen.