Uutiset

Lääkärit ja potilaat
tottuneet päiväkirurgiaan

Lahti (STT)

Kun kaihipotilasta pidettiin 30 vuotta sitten pari viikkoa metallilappu silmällä sairaalan sängyn pohjalla, hän viipyy nyt operaatiossa varttitunnin ja pääsee kolme-neljä tuntia leikkauksesta lähtemään kotiin saattajan kanssa. Sitä on alettu pitää yhtä luonnollisena kuin paluuta viisaudenhampaan poistokäynniltä.

Kaihi on hyvä esimerkki siitä, mitä päiväkirurgia on merkinnyt sairaaloille ja potilaille. Silmäleikkaukset on samalla yksi erityisaloista, jolla päiväkirurgian osuus on kasvanut niin kuin kehittämishanke ennusti ja toivoi vuonna 1998.

Kuntaliiton kokoama asiantuntijaryhmä hahmotteli tuolloin, että keskimäärin puolet leikkauksista tehtäisiin päiväkirurgisesti vuonna 2003. Todellisuudessa keskimääräinen prosentti jäi 44:ään; 50 prosenttiin pääsi 19 keskus- ja aluesairaalaa 44:stä.

Pahiten tavoitteesta on jääty eturauhasleikkauksissa: tavoite oli brittiesimerkin mukaisesti 55 prosenttia ja tulos 2. Etelä-Karjalan keskussairaala teki miltei neljä kertaa enemmän eturauhasleikkauksia päiväkirurgisesti kuin muut sairaalat yhteensä.