Uutiset

Amerikkalais-suomalaiset pojat Yhdysvaltoihin

TS/<br />Korkein oikeus päätti tiistaina, että amerikkalais-suomalaiset pojat on palautettava pikaisesti Yhdysvaltoihin. Kiistaa käsiteltiin aiemmin mm. Itä-Suomen hovioikeudessa. Käsittelyssä mukana olivat poikien äiti Outi Koski (vas.), asianajajat Ulla-Riitta Harju, Ville Salonen ja Elina Sarelius sekä poikien isä John Rogers.
TS/
Korkein oikeus päätti tiistaina, että amerikkalais-suomalaiset pojat on palautettava pikaisesti Yhdysvaltoihin. Kiistaa käsiteltiin aiemmin mm. Itä-Suomen hovioikeudessa. Käsittelyssä mukana olivat poikien äiti Outi Koski (vas.), asianajajat Ulla-Riitta Harju, Ville Salonen ja Elina Sarelius sekä poikien isä John Rogers.

Helsinki (STT)

Pitkään jatkunut palautuskiista amerikkalais-suomalaisista pojista sai tiistaina päätöksensä. Korkein oikeus (KKO) päätti, että pojat on palautettava pikaisesti isälleen Yhdysvaltoihin.

Lasten isä John Rogers haki 10- ja 13-vuotiaat pojat Oulusta heti tiistaina. Oulun johtava kihlakunnanvouti Markku Tuominen luovutti pojat isälleen aamupäivällä. Tuomisen mukaan luovutus sujui sairaalassa ilman hämminkiä. Hyväkuntoiset pojat lähtivät vastustelematta isänsä matkaan.

Pojat kuljetettiin sairaalasta vähin äänin. Lasten äiti Outi Koski ei tuolloin saanut tavata poikia. Äiti vastusti palauttamista viimeiseen asti. Hänen mielestään lasten mielipidettä ei kuunneltu.

Poikien isän asianajajan Elina Sareliuksen mukaan pojat siirrettiin sairaalasta pikaisesti, sillä heidän isänsä haluaa lapset jouluksi kotiin.

Korkein oikeus on sitä mieltä, että lapset on palautettava, vaikka tilanne oli pitkittynyt ja palautuksen täytäntöönpano on viivästynyt. Pojat ovat vastustaneet palautusta, mutta KKO:n mielestä näissä olosuhteissa lasten aitoa mielipidettä ei voi luotettavasti selvittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tiistaina ja aiemmin elokuussa annetuissa korkeimman oikeuden päätöksissä ei otettu kantaa lasten huoltajuuteen, asumiseen tai tapaamisiin. Tiistaisen päätöksen mukaan lasten mielipiteillä voi olla merkitystä siinä vaiheessa, kun näistä asioista päätetään.

Pojat Suomessa yli vuoden

Pojat ovat olleet Suomessa yli vuoden. He tulivat tänne kesälomalle äitinsä luo. Äiti jätti palauttamatta pojat isälle elokuussa 2003. Sen jälkeen yhdysvaltalainen tuomioistuin määräsi isän väliaikaisesti poikien yksinhuoltajaksi. Päätös on voimassa siihen saakka, kunnes huoltajuudesta tehdään sopimus. Aiemmin pojat olivat olleet yhteishuollossa.

Palautusriitaa käsiteltiin viime talvena Helsingin hovioikeudessa, joka olisi pitänyt pojat Suomessa, koska he vastustivat palauttamista. Tämän vuoden elokuussa KKO päätti toisin ja määräsi pojat palautettavaksi isälle Yhdysvaltoihin. KKO perusti päätöksensä Haagin lapsikaappaussopimukseen, jonka tarkoitus on palauttaa luvattomasti asuinvaltiostaan viedyt tai palauttamatta jätetyt lapset lähtömaahansa.

Palauttamisprosessi mutkistui, kun poikia ei saatu neuvonpitoon voudin luokse ja lopulta lapsia piiloteltiin. Lapset haettiin viranomaisten hoiviin, ja sen jälkeen kiistaa on käyty oikeusistuimissa palautuksen toimeenpanosta. Pojat ovat olleet viime ajat Oulussa Oulun kihlakunnanvoudin määräysvallassa.