Uutiset

Kokoomus juonittiin liittoutumattomuuden tukijaksi

TS/compic/Antti H‰m‰l‰inen<br />Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mielestä olisi ollut reilua, että liittoutumattomuudesta olisi äänestetty aivan suoraan.
TS/compic/Antti H‰m‰l‰inen
Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mielestä olisi ollut reilua, että liittoutumattomuudesta olisi äänestetty aivan suoraan.

HEIKKI VENTO

Eduskunta ei saanut tiistaina äänestää Suomen puolustuksellisesta liittoutumattomuudesta. Hallituspuolueet ja vasemmistoliitto junailivat puolustusselonteon ratkaisevaan äänestykseen hallituksen liittoutumattomuutta puoltavaa kantaa vastaan vasemmistoliiton Nato-kielteisen ja liittoutumattomuutta tukevan lausuman. Hallituksen linja voitti ratkaisevassa äänestyksessä, kun sitä hallituspuolueiden lisäksi joutuivat tukemaan kokoomus ja vihreät.

Kansanedustajat hyväksyivät äänestysten jälkeen mietinnön hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta. Suurin kiista koski kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen lausumaehdotusta, ettei Suomi ole sotilaallisesti liittoutumaton.

Vasemmistoliitto keksi juonen, josta hyötyivät hallituspuolueet ja vasemmistoliitto.

Vasemmistoliiton lausuma viedään ratkaisevaan äänestykseen mietintöä vastaan. Sillä turvataan hallitusryhmien yhtenäisyys ja pakotetaan kokoomus muodollisesti tukemaan liittoutumattomuutta.

Ratkaisevassa äänestyksessä liittoutumattomuutta korostava mietintö voitti Jaakko Laakson (vas) ehdotuksen äänin 165-25.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallituspuolueista Esa Lahtela (sd) ja Marjaana Koskinen (sd) kannattivat Nato-jäsenyydelle kielteistä Laakson ehdotusta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ja Roger Jansson (r) äänestivät tyhjää.

Väliäänestyksessä hallituspuolueista keskusta ja Sdp tukivat Laakson ehdotusta. Ruotsalainen kansanpuolue puolusti Kataisen lausumaa. Laakson ehdotus voitti 126-50. Tyhjää äänesti 15 edustajaa.

Miinat pois vuonna 2016

Selonteon ja puolustusvaliokunnan linja piti, kun eduskunta tuki hallituksen tavoitetta, että Suomi liittyy 2012 jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen ja poistaa miinat vuoden 2016 aikana.

Eero Akaan-Penttilä (kok) ehdotti, ettei eduskunta hyväksyisi toimintakykyisistä miinoista luopumista.

Ehdotus hävisi hallituksen linjalle luvuin 138-50. Kokoomuksesta hallitusta tukivat puolustusvaliokunnan jäsenet Jere Lahti , Olli Nepponen ja Kalevi Lamminen.

Hallituspuolueista miinoista eivät olisi luopuneet Esa Lahtela (kesk) ja Seppo Lahtela (sd). Tyhjää äänestivät Jansson ja Minna Sirnö (vas). Tatja Karvonen (kesk) ja Markus Mustajärvi (vas) väistivät kannanoton olemalla pois äänestyksestä.

YK-valtuutuksesta äänestys

Kokoomus äänestytti rauhanturvalain muutoksen sisällöstä. Kataisen mielestä laki tulisi muuttaa sellaiseksi, että Euroopan unionin iskujoukkojen toimintaa osallistuminen olisi mahdollista ilman Yhdistyneiden kansakuntien valtuutusta.

Katainen jäi puolueensa kanssa lähes yksin.

Tukea tuli omien lisäksi vain Rkp:n Pehr Löviltä . Äänestysnumerot olivat 149-42.

Hallitus on asettanut työryhmän valmistelemaan esitystä rauhanturvalain muuttamiseksi. Ryhmän on määrä saada oma esityksensä valmiiksi keväällä.