Uutiset

EU-jäsenyys ja korruptio
Romanian vaalien pääteemat

LK/AFP<br />Presidentiksi pyrkivä pääministeri Adrian Nastase (vas.) saa omassa vaalijulisteessaan tukea maan nykyiseltä presidentiltä Ion Iliesculta.
LK/AFP
Presidentiksi pyrkivä pääministeri Adrian Nastase (vas.) saa omassa vaalijulisteessaan tukea maan nykyiseltä presidentiltä Ion Iliesculta.

MARITA VIHERVUORI

Romanian tänään järjestettävissä parlamenttivaaleissa on vastakkain kaksi liittoumaa, hallituksessa istuvien sosiaalidemokraattien johtama vasemmistolainen unioni ja oppositiota edustava demokraattisen puolueen ja liberaalien oikeistokeskusta-allianssi. Näiden välillä käydään päätaistelu. Ratkaisijaksi voi nousta oikeaa äärilaitaa edustava Suurromania-puolue. Hajaannus on ajanut unkarilaisten puolueen aivan viiden prosentin äänikynnyksen pintaan.

Asetelma presidentinvaalissa on pilkulleen sama. Hallituksen ehdokas on sosiaalidemokraattinen pääministeri Adrian Nastase , sillä nykyinen presidentti Ion Iliescu ei enää voi asettua ehdokkaaksi. Opposition ehdokas on Bukarestin suosittu pormestari Traian Basescu . Kaikkiaan ehdokkaita on yksitoista, heidän joukossaan ensimmäinen avautumisen jälkeinen pääministeri Petre Roman , mutta vain Suurromania-puolueen kiistelty johtaja Corneliu Vadim Tudor näyttelee tärkeää osaa.

Tudor ei estäne kumpaakaan pääehdokasta voittamasta ensimmäisellä kierroksella. Hänen vaalisuosituksestaan saattaa kuitenkin riippua, kumpi ehdokkaista lopulta vie voiton. Parlamenttivaalissa kumpikaan liittouma tuskin saa ehdotonta enemmistöä. Siinäkin Tudorista saattaa tulla vaa''ankieli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nastase ykkösenä

Mielipidetutkimukset ovat tasaisesti luvanneet kummallekin pääehdokkaalle 40 prosenttia äänistä, ja Tudorin lukemat ovat vaihdelleet 10-15 prosentissa. Viimeisin mittaus näyttää kuitenkin käännettä hallituksen hyväksi. Sen mukaan Nastase saisi 41 prosenttia ja Basescu 32 prosenttia. Suunta on sama parlamenttivaalissa, uusin tutkimus lupaa sosiaalidemokraattien liittoumalle 40 prosenttia, oppositioallianssille 34 prosenttia ja Suurromanialle 13 prosenttia.

Sosiaalidemokraattien vaalivalttina on talous. Se korostaa hallituksensa aikaista yli viiden prosentin talouskasvua ja elintason nousua, minimipalkka ja eläke on korotettu ja ensi vuoden aluksi on luvattu veronalennus. Puolue röyhistää rintaansa sillä, että EU:n komissio tämän vuoden raportissaan määritteli Romanian "toimivaksi markkinataloudeksi".

Hallitus ottaa kunnian myös EU-jäsenneuvotteluista, vaikka ne aloitettiin jo edellisen hallituksen aikana. Sen ulkopoliittisen menestyksen kruununa toimii Romanian Nato-jäsenyys.

Oppositio ja korruptio

Opposition pääteema on korruptio, joka on kiistatta Romanian suurin ongelma ja pahin jarru EU-tiellä, sillä komission raporteissa korruptioon viitataan jatkuvasti. Hallituksen ja sosiaalidemokraattisen puolueen jäsenet ovat sekaantuneet lukemattomiin korruptioskandaaleihin.

  Pahin on tilanne paikallisella tasolla. Saadakseen vähemmistöhallitukselleen maakuntien tuen Nastase on katsellut korruptiota läpi sormien.

Yksityistämisessä on epäselvyyksiä, julkisen sektorin antamat urakat ovat kiistanalaisia ja valtiollisten suuryritysten velat on yksinkertaisesti pyyhitty. Oppositio väittää talouskasvua keinotekoiseksi, se vastaa tarkasti ulkoromanialaisten kotiin toimittamia rahalähetyksiä.

EU-jäsenyys on kaikkien puolueiden yksimielinen prioriteetti. Hallitus syyttää oppositiota jäsenyyden jarruttamisesta, koska se kaivaa esille korruptioskandaaleja. EU:ssa ei korruptiota katsota hyvällä, vaan se nimetään usein syyksi lykätä Romanian vuodeksi 2007 suunniteltua jäsenyyttä.

LK/REUTERS<br />Romanian presidentiksi pyrkivä entinen merikapteeni ja nykyinen kaupunginjohtaja Traian Basescu vetoaa äänestäjiin vaalijulisteessaan Bukarestissa.
LK/REUTERS
Romanian presidentiksi pyrkivä entinen merikapteeni ja nykyinen kaupunginjohtaja Traian Basescu vetoaa äänestäjiin vaalijulisteessaan Bukarestissa.
EPA<br />Nationalisti Corneliu Vadim Tudor tervehtii kannattajiaan Ploiestissa. Hänestä voi tulla Romanian presidentinvaalien vaa&#39;&#39;ankieli.
EPA
Nationalisti Corneliu Vadim Tudor tervehtii kannattajiaan Ploiestissa. Hänestä voi tulla Romanian presidentinvaalien vaa''ankieli.