Talous

Liikevaihto kasvaa Satakunnassa palkkasummaa nopeammin

Turun Sanomat, Pori

Satakuntalaisten yritysten yhteenlaskettu liikevaihto lähti alkuvuodesta kasvuun viime vuoden notkahduksen jälkeen, mutta palkkasumma ja työllisyys ovat kehittyneet heikommin. Liikevaihto kasvoi kaikilla toimialoilla ja erityisen nopeasti metalliteollisuudessa, jossa myynnin arvoa kasvatti metallien maailmanmarkkinahintojen raju nousu.

Loppuvuoden näkymät ovat suhdannetiedustelujen ja Satakunnassa tehtyjen yrityshaastattelujen perusteella myönteisiä, mutta kasvun jatkumiseen suhtaudutaan suuremmalla varauksella kuin alkuvuodesta. Tuoreessa Satakunnan talous  -suhdannejulkaisussa kasvun edellytysten arvioidaan olevan satakuntalaisissakin yrityksissä kunnossa, jos maailmantalouden kasvu jatkuu häiriöttä.

Metsäteollisuuden ja elintarviketeollisuuden liikevaihdon kasvu oli Satakunnassa nopeampaa kuin maassa keskimäärin. Myös rakentamisessa nopea kasvu jatkui, mutta näyttää jo hieman taittuneen ja jäi alkuvuonna koko maan kasvuvauhtia hitaammaksi.

Majoitus- ja ravitsemisalalla kasvu oli vaatimatonta, ja tukku- ja vähittäiskaupassakin Satakunta jäi jälkeen koko maan kasvusta. Myös Suomessa nopeasti kasvavalla sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialalla kasvu on Satakunnassa hitaampaa kuin koko maassa.